Moje chvilka pohody

Epilepsie si nevybírá

Epilepsii lidstvo zná už tisíce let, ale když přijde záchvat, pořád nás to děsí. A přitom stačí málo a nemocný člověk může žít plnohodnotný život.

Co ji vyvolává

Nedostatek spánku, stres a únava, velmi hluboké dýchání, blikající světlo, nadměrný hluk či určitá zvuková frekvence hudby, to vše může vyvolat záchvat epilepsie. Vzniknout také může jako následek úrazu mozku, nádorů, cévních mozkových příhod, alkoholismu, užívání drog či zneužívání návykových léků.

Typy záchvatů

Někdy se vyskytují v bdělém stavu, jindy ve spánku, někdy se vyznačují náhlou ztrátou svalového napětí nebo záškubem celého těla. Například děti (3-7 let) nebo dospívající nejvíc postihují chvilkové záchvaty.

Postižené dítě krátkodobě nereaguje ani neodpovídá. To často vede k obtížím ve škole, kdy učitel dítě mylně považuje za nepozorné.

Jak pomoci

Zachovejte klid, položte nemocného na bok, aby mu nezapadl jazyk, podložte pod něj něco měkkého a odstraňte z dosahu všechny předměty, o které by se mohl zranit. Zbytečně s ním nehýbejte, ale nesnažte se ho omezovat v pohybu a nedávejte mu nic do úst a zavolejte záchranku nebo ošetřujícího lékaře.

Dá se vyléčit?

Ve většině případů ne. Pokud se ale zahájí vhodná léčba, čeká vás plnohodnotný život s několika omezeními. Musíte pravidelně, pokud možno ve stejnou hodinu, užívat předepsaná antiepileptika.

Náhlé vysazení léčby může záchvat vyprovokovat. Nesmíte pít žádný alkohol, pracovat ve výškách, ve směnném provozu či u rotačních strojů, nesmíte řídit motorové vozidlo. Vhodné je vyvarovat se i některých dráždivých látek jako je např. yzop, rozmarýn, fenykl, šalvěj.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden