Moje chvilka pohody

Epileptikům mohou bylinky škodit

Lidé si většinou myslí, že epileptický záchvat znamená bezvědomí a silné křeče. Je to ale jen jeden z mnoha druhů záchvatů, kterými se epilepsie, lidově řečená padoucnice, projevuje.

Co ho vyvolá

Nedostatek spánku, stres a únava, blikající světlo, nadměrný hluk či určitá hudba. Epileptický záchvat můžete jednou dostat každý, ale jen když se opakuje, hovoří se o nemoci. Příčinou je dědičnost, nebo následek úrazu mozku, nádorů, cévních mozkových příhod, alkoholismu či užívání drog.

Vliv aury

Někteří postižení poznají, že přichází záchvat díky tzv. auře. Je to několikavteřinový nepříjemný pocit, např. kolem žaludku, jež stoupá vzhůru do krku a hlavy, brnění, čichové či jiné vjemy, nebo porucha citlivosti na jedné polovině těla.

Dá se vyléčit?

Pokud se zahájí vhodná léčba, čeká epileptika plnohodnotný život, ale musí pravidelně (ve stejnou hodinu) užívat antiepileptika, nepít žádný alkohol, nepracovat ve výškách, ve směnném provozu či u rotačních strojů, neřídit motorové vozidlo. A také je třeba vyhnout se dráždivým látkám jako je např. yzop, rozmarýn, fenykl, šalvěj.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden