Moje šťastná hvězda

Estragon je nejen bylinka, ale i lék

Estragon zastřihujte, sušte a budete mít nejenom skvělý lék na zažívací problémy, ale i chutné koření do teplých i studených pokrmů.


U nás bohužel není tak známý a využívaný, jak by se dalo vzhledem k jeho léčivým účinkům předpokládat. Proto pokud hledáte mocnou léčivku, kterou si můžete vysadit i na zahrádce a nepěstuje ji úplně každý, estragon je pro vás tou nejlepší volbou.


Vyžaduje slunce


Pelyněk kozalec čili estragon má netypickou vůni a kořenitou chuť. Dá se používat k léčebným účelům a zároveň skvěle dochutí téměř každý pokrm. Trvalka dorůstá až do výšky 120 cm a představuje bohatě větvenou lodyhu s úzkými listy. 


Bylinku pěstujte na slunném stanovišti a v humózní zemi, která má neutrální pH. Také potřebuje dostatek vláhy, ale nesnáší přemokření.


Bylinku pěstujte na slunném stanovišti a v humózní zemi.

Bylinku můžete taktéž pěstovat v květináči. Nezapomeňte zeminu vyživit trochou organického kompostu. Květináč umístěte na slunný parapet. Mezi jednotlivými rostlinkami vždy nechávejte aspoň 15–20 cm širokou mezeru.

Tlumí bolesti

Estragon si uchovávejte v sušené formě. Stonky seřezávejte ostrým nožem 20 cm od vrcholu. Pak je nechte sušit ve stínu při teplotě do 35 °C tak, aby se nepřekrývaly. A co všechno estragon dokáže?

Tlumí bolesti a křeče spojené s trávením. Rychle působí i proti nadýmání nebo nechutenství. Rovněž má příznivé účinky při léčbě arteriosklerózy.

Jako koření ho můžete využít při přípravě bylinkových másel, nádivek a marinád. Skvěle chutná ve společnosti pečeného masa, především zvěřiny. Můžete ho ale přidat i do salátových zálivek, které  příjemně ochutí.

Bylinný ocet

Domácí estragonový ocet lze používat jako klasický nebo jablečný ocet, ale zároveň ho lze konzumovat i po čajových lžičkách samostatně v případě, že trpíte nadýmáním a jinými obtížemi spojenými s trávením.

Na výrobu octa použijte čerstvý estragon. Hrst nasekaných stonků  vložte do láhve a zalijte ji teplým kvalitním jablečným octem, neměl by mít víc než 40 °C. Láhev uzavřete a nechte její obsah macerovat při pokojové teplotě alespoň tři dny. Pak ocet  sceďte.

Čaj na žaludeční problémy

Vypijte šálek estragonového čaje a máte po problémech. Lžičku sušené natě zalijte 2 dl horké vody. Louhujte asi 3 minuty a  následně sceďte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden