Můj kousek štěstí

Eva Jakoubková - Krásná zelenoočka milovala litry červeného vína

V  jednom měla Eva Jakoubková odmalička jasno. Pokaždé, když se jí ve škole zeptali, čím bude, řekla, že herečkou. Jenže když jí bylo patnáct let a hlásila se do Brna na konzervatoř, zjistila talentovaná dívka, že nad jejím přijetím páni profesoři váhají. Důvod? Vypadala prý na svůj věk staře. Později připustila, že za to mohlo její dětství. To, že si, jemně řečeno, nerozuměla s otcem. Přijímací zkoušky dělala navzdory nesouhlasu rodičů. Nakonec ji vzali a zrodila se hvězda. Okouzlující studentka se zelenýma očima si rychle omotala kolem prstu muže ve svém okolí. Vždy však měla slabost pro starší muže. A ti jí, když si řekla, rádi přispěchali na pomoc. Třeba Stanislav Zindulka (85), kterého požádala, aby ji připravil na přijímací zkoušky na DAMU. Ty už pak zvládla naprosto bez problémů.

V dešti před divadlem

Talentu, ale hlavně krásy, okouzlující studentky si všiml i režisér Evžen Sokolovský (†72). Všichni věděli, že se do ní zamiloval. A když se dočkal vstřícné odpovědi, neváhal  mladičkou milenku prosadit do seriálů, na jejichž tvorbě spolupracoval. Následovaly roky plné divokých rozchodů a vášnivých návratů. Díky svému milenci se Eva Jakoubková stala výraznou osobností hned dvou Dietlových seriálů, Inženýrská odyssea a Synové a dcery Jakuba skláře. To už byla i členkou prestižního Činoherního klubu a režiséra vyměnila za kolegu, o 22 let staršího Ilju Racka (87). O něm se říkalo, že si s Evou jen hraje.  A byla svatba A že s oblibou zůstává v šatně, zatímco zamilovaná Eva mokne před divadlem a čeká, až vyjde. Mokla jen proto, aby mohla být aspoň chvíli s ním. Prý ji takto zahlédl zpěvák Petr Novák (†51) a kamarádovi Rackovi vynadal: „Taková krásná holka, a ty se k ní takhle chováš.“ Odpověď zněla: „Tak si ji klidně vem, když se ti líbí.

A byla svatba

Nevěsta, která pohledem zelených očí dokázala zlomit jakékoli mužské srdce. Ženich, kterému stačilo zazpívat Náhrobní kámen a ženy omdlévaly. Měli toho tolik společného. Lásku k alkoholu, bohémský způsob života. Po třech letech oznámili, že se rozvádějí. Skutečný důvod prozradili jen hrstce přátel. Těm, kteří neudávali. Petr Novák se totiž ocitl u mocných v nemilosti.  Proč se rozvedli? A aby nepřišel o svůj byt v centru Prahy, absolvovali rozvodové martyrium. Jakmile po revoluci nebezpečí pominulo, sestěhovali se zase dohromady a žili spolu dál „na psí knížku“. A jelikož chtěli mít alespoň v něčem pořádek, slíbili si, že se po deseti letech znovu vezmou. K tomu nedošlo. Dlouhodobý boj s režimem, zákazy vystupování i další ústrky se na Petru Novákovi podepsaly. Zvykl si zahánět deprese alkoholem, kvůli dalšímu zlozvyku, kouření, neměl chuť k jídlu. V posledních měsících svého života téměř nejedl. Pracovních nabídek bylo méně. I Eva propadla alkoholu a depresím. Brala prášky a zapíjela je červeným vínem. Když došly peníze, půjčovala si. Všichni věděli, že půjčené peníze propije. Na pomyslné skluzavce vedoucí do pekel teď seděli oba.

Do pekla jeli spolu

První dojel Petr. Zemřel na celkové vyčerpání organismu v srpnu 1997. Plánovanou svatbu po deseti letech už nestihli. Ani pak se Eva svému osudu nevzepřela. Jako by už neměla chuť slyšet potlesk či komplimenty. Uzavřela se do sebe a téměř nevycházela z bytu. Když zemřela, objevila se řada konspiračních teorií. Říkalo se, že není pravda, že se upila k smrti, prý ji někdo pomohl, aby ji okradl o peníze. Krátce před smrtí totiž dostala Novákovy nemalé tatniémy z jeho písní. Klid si však neužila ani po své smrti. Její otec se měl vyjádřit, že taková osoba by snad ani neměla mít hrob. A do toho rovu na Olšanských hřbitovech, ve kterém ležel její jediný manžel, ji zase odmítla pochovat zpěvákova rodina.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden