Můj kousek štěstí

Eva Pilarová - Proč muži nedokážou žít po boku hvězdy?

Dva manželé od ní doslova utekli, až ten třetí byl tím pravým. Jsou spolu v dobrém i zlém, ve zdraví i v nemoci, už víc jak třicet let.

Jedna z jejích písniček se jmenuje Je nebezpečné dotýkat se hvězd. Muži, do kterých se zamilovala, věru nedokázali setrvat po boku hvězdy. Ale Eva Pilarová nemohla za to, že se narodila se zlatem v hrdle. Tatínek byl krejčí, maminka švadlena. Ale dědeček hezky zpíval a maminka s tatínkem dbali na dceřino hudební vzdělání. Rodačka z Brna hrála na klavír, věnovala se sborovému zpěvu, vystupovala v dětském sboru brněnského rozhlasu. Na Prahu by se bývala neodvážila ani pomyslet, nesměla dokonce ani studovat na konzervatoři. Rodiče trvali na tom, že musí vystudovat nějakou pořádnou školu, tou byla čtyřletá Vyšší hospodářská škola.

Pro její hezké nohy

Jenže poté se Eva přihlásila na JAMU a tam už na ni čekala první láska, kontrabasista Milan Pilar. Díky němu se dostala do pražského Semaforu. Přijali ji ihned, i když si z ní dělali legraci kvůli brněnskému přízvuku a tvrdili jí, že ji vzali především proto, že má hezké nohy. Ve skutečnosti byli Jiří Suchý (86), Jiří Šlitr (†45) i dirigent Karel Vlach (†74) očarovaní nádherným hlasem. Psal se rok 1960, mladá zpěvačka se provdala za muže svého srdce a odstartovala kariéru snů. Vznikly nezapomenutelné duety s Waldemarem Matuškou (†76) Láska nebeská, Tam za vodou v rákosí a hity Že kočka není pes, Malé kotě či Oliver Twist. Jakmile se Eva dostala mezi přední osobnosti populární scény, její hvězda vylétla vzhůru, zatímco Milan hrál v orchestru. V roce 1962 pak emigroval. Synovi Milanovi (55) byly pouhé tři měsíce. Zpěvačka zůstala sama. Jako manželka emigranta se dostala do hledáčku policie. Pomohla jí popularita a rozvod na dálku.

Pamžtnickť kalendŠÝe Aleöe Cibulky na rok 2013 byly pokÝtžny 18. 9.2012 v praěskť restauraci U Mrtvżho ptŠka.

Dva zubní kartáčky

Přišla další láska, znovu nešťastná, Jaromír Mayer (74). Zazářil s písněmi jako Hospůdko známá či Malý přítel z města N. Jenže Eva začala vítězit v anketě Zlatý slavík a vedle toho vše bledlo. Vzali se v roce 1968 v Paříži, do roka a do dne se ale rozváděli. Mayer si začal připadat jen jako módní doplněk své ženy. Pak emigroval do Kanady, což Evině pověsti opět ublížilo. Už to vypadalo, že osobní život trojnásobné vítězky Zlatého slavíka bude v troskách. Na opravdovou lásku si Eva musela počkat. Ale přišla! Objevil se muž, který dokázal unést fakt, že žije se slavnou ženou. Seznámili se v Divadle Alhambra, Jan Kolomazník (65) tam tančil, Eva zpívala. Nenásledovala obvyklá romantika. Naopak. Zpěvačka onemocněla těžkou angínou. Byl to Jan, který jí přišel uvařit. Vyvenčil psa, nakoupil a staral se o nemocnou tak dlouho, až zjistila, že má v koupelně dva zubní kartáčky.

Do nepohody

Když pak požádal Evu o ruku, jejich společní kamarádi tomu nemohli uvěřit. Prorokovali, že vztah nevydrží ani, jak se říká, do švestek. Jenže zpěvačka poznala, že osud jí, sice až napotřetí, věnoval milujícího muže. Byl rozumný, rád vařil a nežárlil na její práci. Eva zprvu nechtěla o svatbě ani slyšet. Ale dojímala ji partnerova láska. Časem se z nich stali dobří přátelé a přátelství přerostlo v něco víc. Stvrdili to v polovině osmdesátých let manželstvím, aniž tušili, jak těžká zkouška je oba čeká. V revolučním roce 1989 přišel comeback. U příležitosti padesátých narozenin vyprodala Eva Lucernu. Cítila únavu, přisuzovala ji tomu, že příliš pracuje.

Dopadlo to dobře

Následovala osudová dovolená v Alžírsku, na kterou vzpomíná se smíšenými pocity. Potkala zde léčitelku, jež na Evě poznala, že má rakovinu. Ta se zdráhala uvěřit. Po návratu do Prahy odjela do nemocnice. Lékař diagnózu potvrdil a Eva se zhroutila. Jakmile se vzpamatovala, šla do kostela a modlila se. Když odcházela, jako by jí něco říkalo, že to dopadne dobře. Vyléčila se díky lékařům a léčitelům, díky své víře a manželovi.   .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden