Můj čas na kafíčko

Exotika pod Berlínem

Kdo by se nechtěl ponořit do teplé, průzračné vody pod žhnoucím sluncem, v klimatu odpovídajícímu Tichomoří? Jenomže pro našince je to daleko, je to dost drahé a musí se tam letět desítky hodin. Ale co když to jde i jinak? Téměř dokonalou dovolenou najdete totiž už 160 km od našich hranic! Pojedete s námi?

Třicet kilometrů jižně od Berlína stojí v Brandu u Briesenu bývalý hangár pro vzducholodě, největší budova bez pilířů na světě, kde si dali záležet, aby vytvořili tropickou džungli a mořské pobřeží. I tady najdeme tobogány, divokou řeku, vlnobití, sauny, vířivky, ale není to to hlavní.

Nejdůležitější je iluze písečné pláže, romantických lagun, slunečníků a domečků se slaměnou střechou, prostě Bali jako vyšité. Vysokánská střecha umožňuje i lety balónem! Pro děti jsou tu ve dne připravené hry a různé programy, pro dospělé večery v rytmu samby a reggae, v chatičkách lze i přespat. Rostliny v „džungli“ jsou pravé! Teplota vody 28–32 °C, čímž je řečeno téměř vše.

Ubytovat se tu můžete v originálních dřevěných chatkách a přístřešcích.

Kde všude můžete bydlet?

Nejromantičtější asi je ubytování ve dvoulůžkovém stanu v tábořišti na jemném písku ve skutečném deštném pralese, kde se udržuje přírodní rovnováha.

Surinamský šváb požírá můry z banánovníku, šváby se zase živí gekoni, pávi a zlatí bažanti. Další možností jsou hotelové pokoje, imitující nejrůznější koloniální a jiné styly, a venku v lesním areálu potom úhledné chatky až pro čtyři osoby.

Bývalý hangár ovšem už dávno přestal stačit a vodní svět expandoval ven. Od května je v provozu velká soustava venkovních bazénů s teplotou vody 31°C s divokými řekami, bazény, vířivkami, klouzačkami a dalšími lákadly včetně loučky s lehátky na opalování.

Myslete i na žaludek

Celý „tropický“ areál je i velkým gurmánským rájem s osmi různými restauracemi, kam se chodí klidně v plavkách. V Sawadi si můžete sestavit vlastní burger, v Palm Beach Steak restaurantu pořádný kus masa nebo grilované ryby, v cukrárně Borneo kafíčko, koláček či mražený jogurt, v samoobslužné jídelně Mondial německou či italskou klasiku (tedy i knedlíky), v Asian Woku asijské dobroty, v Lagoon baru osvěžující drinky a koktejly, čímž výčet zdaleka nekončí.

Věřte, než s dětmi sjezdíte všechny obrovské tobogány, třeba Power–Turbo z 27 metrů vysoké věže, Žlutý 149 metrů dlouhý anebo červený Crazy River tobogán (+ dalších dvanáct tobogánů a dlouhých skluzavek), budete mít hlad jako vlci! Dvacet kilometrů od Tropical Islandu leží další krásné místo Spreewald – les, který dokola obtéká řeka Spréva, která protéká Berlínem.

Tato oblast spadá pod ochranu UNESCO a návštěvníci se nediví, proč. Zdejší členitý systém vodních kanálů, po kterých plují turistické lodičky, je krásný, divoký a velice poetický. Střídají se tu úseky s rákosím, lužním lesem, romantickými městečky.

Zároveň je tu síť pěkných cyklostezek s minimálním převýšením, které zvládnou děti i důchodci. Celé biosférické rezervaci, ležící v Dolní Lužici na ploše 48 400 hektarů, se právem říká Zelené Benátky. Dokonce i poštu tu do některých vesnic rozvážejí lodě, navzdory tomu jsou zdejší hotýlky výborné jak kuchyní, tak ubytováním.

Jeden z nich má dokonce michelinskou hvězdu! Do některých restaurací se vchází přímo z lodi! Milovníci přírody ocení čisté prostředí s 18 000 živočišnými a rostlinnými druhy, vodáci 276 splavných tras – celková délka kanálů je ovšem neuvěřitelných 1550 km!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden