Můj čas na kafíčko

Fascinující vyhlídky

Naše země oplývá krásnými místy díky tomu, že je samý kopeček, hora a hned zase údolí. A když se vyšplháte ještě o něco výš, vychutnáte si krásu ještě o něco lépe. Kde najdete ta vyvýšená místa s rozhledem, na která byste sami jinak možná ani nenarazili? Kde zapomeneme na těžké časy?

Východní Čechy: Krakonoš Kozí hřbety

Krkonošský hřeben Kozích hřbetů výrazně vystupuje z Luční hory směrem ke Špindlerovu Mlýnu a od Luční hory a ze Sněžky se sem po modré a pak po červené trase také dostanete. Vyhlídka Krakonoš na východním okraji se nachází ve výšce 1421 metrů a po patřičném pokochání se odtud vede trasa do Špindlu.

Od 16. do 17. století se tu těžila stříbrná a měděná ruda.Za vyhlídkou na hřeben už nepokračujte, je to nebezpečné. Horská cesta dolů mezi klečí je však snadná a výhledy na krkonošské panorama v průzračném vzduchu jsou téměř omamné.

Střední Čechy: Drbákov Albertovy skály

Albertovy skály pod vrchem Drbákov na pravém břehu Vltavy kousek od Sedlčan představují strmá skaliska a slunné stráně naproti letovisku Smilovice. Prochází je naučná stezka dlouhá asi 7 km, z čehož minimálně polovina vede skoro vysokohorským terénem.

Projdete překrásnými přírodními partiemi s úchvatnými skalními vyhlídkami na Vltavu.Po celé trase vás bude provázet 11 informačních tabulí se zajímavými informacemi.

Ke skalám se nejlépe dostanete po červené od Nalžovic přes Nalžovické Podhájí nebo po modré od Křepenic. Hluboké srázy, mohutné stromy, skaliska a rozhledy jsou prostě nádherné.

Jižní Čechy: Baba u Purkarce

Baba je přírodní památka asi dva kilometry severně od Hluboké nad Vltavou, na levém břehu Vltavy. Vede sem několik cest, po cyklostezce, lesem, kolem obory.

Z Hluboké od přístaviště Hamry převážně kolem vody po červené, přičemž nesmíte propásnout bod, kdy červená značka opouští cyklostezku od vody vlevo vzhůru k vrchu Baba (449 m).

Na vrcholu pak musíte u památného stromu zatočit vpravo a cestička vás už dovede ke skalní vyhlídce na koryto Vltavy. Jsou tu nádherné východy slunce. Na vrcholu Baby se nachází zbytky hradiště s nálezy ze starší doby bronzové.

Severní Morava: Halda Ema v Ostravě

Neustále dýmající halda Ema skýtá krásný výhled na celou ostravskou aglomeraci. Je asi to jediná památkově chráněná uvnitř hořící halda v Evropě, Ostraváci sem po žluté značce od mostu Miloše Sýkory chodí na výlety i s dětmi.

Vznikla před rokem 1920, v šedesátých letech došlo ke vznícení nitra haldy a ta hoří dodnes. Teploty uvnitř kopce dosahují až 1500 °C a díky tomu se uvnitř kopce tvoří nové nerosty porcelanity a jaspisy.

Na severní straně je hustý les, jižní strana, jež stále prohořívá, je porostlá teplomilnou stepní flórou. Kouř vyvěrající z hory činí pohled na Emu magickým. Bělavé obláčky plynů obsahují zejména oxid siřičitý.

Severozápadní Čechy: Humboldtova vyhlídka na Bukové hoře

Buková hora (683 m) asi 6 km východně od Ústí nad Labem je čedičová dominanta Verneřického středohoří. Mezi bloky čediče jsou vidět Velké Březno, Milešovka, Ústí, pásmo Krušných hor s Komáří vížkou.

Nedaleko se nalézají i Ptačí kameny, skupina pozoruhodných homolovitých skalních útvarů. Přístup na vrchol je od dráhy z Těchlovic, Malého Března či Zubrnic po značených cestách s velkým převýšením.

Nahoře najdete kromě vyhlídky i televizní vysílač, Děčínskou boudu s občerstvením a pro nadšené hledače tu je na jihovýchodním svahu asi sedm metrů hluboká trhlina, tzv. Ledová jeskyně, kde i v letních měsících přetrvává led a sníh.

Jižní Morava: Hardeggská vyhlídka v Podyjí

Vyhlídka na 90 m vysokém skalisku patří mezi nejkrásnější v Národním parku Podyjí 10 km západně od Znojma.

Z altánku na vrcholu skály se odkrývá fantastický výhled na široké údolí Dyje i na rakouské město Hardegg. Původní vyhlídkový altánek z roku 1885 se nazýval Luitgardinou vyhlídkou.

Později zpustl, byl zničen, posléze rekonstruován Rakouským klubem turistů a v roce 1990 byl předán národnímu parku.

Pod vyhlídkou jsou výrazné skalní amfiteátry s chráněnými druhy rostlin a živočichů. Přístup k vyhlídce je nejlépe možný modrou turistickou trasou po cestě ze vsi Čížov.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden