Můj kousek štěstí

Fazole léčí, krášlí a pomáhají hubnout

Bývaly považovány za potravu chudých. Dnes jsou vysoce ceněny pro své účinky na lidské zdraví. Tím, že fazole obsahují velké množství vlákniny, podporují činnost střev a zlepšují trávení a vyprazdňování.

Také napomáhají tělu zbavovat se vody, čímž jdou přebytečné kilogramy rychle dolů. Železo podpoří krvetvorbu, zatímco mangan posílí vlasy a pokožku. Fazole mají schopnost stabilizovat hladinu cukru, snižovat cholesterol, posilovat srdce a cévy či dokonce předcházet rakovině. Určitě by si je měli dopřát všichni, kteří se cítí unavení, bez energie, rychle díky fazolím totiž „dobijete baterky“. Fazole působí pozitivně i na krásu. Obsahují kyselinu nukleovou, která pomáhá regenerovat buňky a zpomalit stárnutí.

Není fazole jako fazole

Nejběžnější dělení je podle barvy. Zatímco tmavá hnědá až černá fazole je prospěšná pro ledviny a močové ústrojí, zelená pomáhá játrům. Díky bílé fazoli zase nejrychleji zhubnete. Kromě zmíněných léčivých účinků má bohužel i jeden nežádoucí – a tou je plynatost. Na svědomí ji mají oligosacharidy. Zamezit plynatosti se však dá - šikovné hospodyňky fazole před vařením namočí na několik hodin do vody. Zajímavostí je, že čím častěji fazole konzumujeme, tím méně jsme na tento její nežádoucí účinek náchylní. Organismus jakoby se s touto skutečností sám vyrovnal. Přestože nejoblíbenějším variantou je fazolová polévka, pro zdraví jsou lepší fazole v salátu Pokud polévka či omáčka, tak jednoznačně z nejlehčí, zelené fazolky. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden