Můj kousek štěstí

Fenykl chutná i léčí

Oblíbené ochucovadlo je známý pomocník při nejrůznějších zdravotních potížích. Obsahuje velké množství betakarotenu, B komplexu, vitamínu C a E. Z minerálních látek je zdrojem draslíku, sodíku, vápníku, železa, hořčíku a síry. Kromě toho obsahuje i vzácné aminokyseliny a vlákninu.

Odvádí z těla tuky

Odstraňuje zácpu, uvolňuje křeče žaludku a léčí překyselený žaludek, působí proti ztrátě chuti k jídlu a má močopudný a detoxikační účinek. Je součástí diet, protože na sebe váže tuky, je proto jejich úspěšný spalovač, a tělo navíc zbavuje jedů. Zmírňuje zánětlivé procesy v organismu. Fenyklové odvary léčí ssyndrom unavených očí. Pozitivně ovlivňuje také dýchací systém, lze jej využít při nachlazení a jako prostředek ke zlepšení vykašlávání. Hubí též blechy a vši a je účinný proti svrabu.

Fenykl v kuchyni

Zelenobílé listy fenyklu se používají při přípravě zeleninového salátu, stonek fenyklu se po vyříznutí středu běžně naplňuje pomazánkou se sýrem a následně zapéká. Jako zeleninu vnímali fenykl i mniši, kteří žvýkáním semen odháněli vlčí hlad. Semena fenyklu jsou oblíbeným kořením, které lze přidat do polévky, omáčky, rybích jídel, ale i do sladkých jídel, jako jsou perníky, dezerty a koláče. Fenyklovým čajem nic nezkazíte Fenyklový čaj nemůže ohrozit zdraví nikoho. Právě naopak; je vhodný při nejrůznějších potížích, zejména při nadýmání a plynatosti. Tento teplý nápoj znásobuje účinek fenchonu obsaženého ve fenyklu, který podporuje vylučování trávicích enzymů a zlepšuje pohyblivost střev.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden