Moje šťastná hvězda

Fialová skončila stejně, jako její manžel

Nepozná už ani své blízké?

Týdny a měsíce chodila KVĚTA FIALOVÁ (87) za manželem PAVLEM HÁŠOU (†80) do nemocnice a tiše sledovala, jak jí ho bere zákeřná nemoc. S ní se teď sama potýká.

Herečka byla kdysi sexy symbolem, ale šel čas a s překročením osmdesátky ji pronásledovaly závažné zdravotní potíže jako na běžícím páse. Na počátku loňského roku totiž skončila s krvácením do břicha v nemocnici, kde dokonce bojovala několik dnů o život. Sotva se zotavila, přišel nečekaně infarkt. Opět se zotavila, ale opakované stavy na hranici života a smrti si vybraly svoji daň. Začaly se prý objevovat významné výpadky paměti.

Musí být neustále pod dozorem

Odmítala velmi dlouho připustit, že má vážný problém s pamětí. Možná i proto, že tak nějak se začala rozvíjet zákeřná Alzheimerova nemoc i u jejího manžela Pavla Háši, který byl několik let umístěn na speciální klinice, kde ho Květa Fialová pravidelně navštěvovala. Její tušení se bohužel naplnila a před více než rokem závažná nemoc došla do stadia, kdy její zdravotní stav začal vyžadovat péči po celých 24 hodin denně. Bez cizí pomoci se bohužel neobejde.

Zůstaly jí jen vzpomínky

Nyní žije v Alzheimercentru v pražských Průhonicích u Prahy, společně s lidmi, kteří se dostali, stejně jako ona, do nejtěžší fáze Alzheimerovy choroby. Květa Fialová se prý i přes svůj stupeň postižení stále ještě velmi ráda a ochotně zapojuje do nejrůznějších aktivit, pokud se cítí dobře, kdy nejraději vzpomíná na své přátele, na filmové a divadelní kolegy.

Opravdu je na tom tak špatně?

Zatímco se objevují informace, že herečka je na tom zle, jsou tací, kteří tvrdí, že jde o pomluvy. I když je Fialová odkázaná na cizí pomoc, není ve stadiu, kdy by nepoznávala své okolí. A uvažuje o návratu do divadla? Herečka by si to prý uměla představit, ovšem zde její okolí vidí, že se něco takového asi nestane.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden