Můj čas na kafíčko

Fígle pro stále zdravý chrup

Málokdo má dokonalý chrup neboli „Hollywood smile“. Nemusíte mít zuby jako filmová hvězda, ale dodržujete skutečně tyto zásady v péči o ně?

Někoho zlobí krvácivost dásní, jiného citlivost zubů či kazy. S tím souvisí i tvorba zubního plaku či kamene. Poradíme vám, jak se těmto nepříjemnostem vyhnout, nebo je alespoň zmírnit. Tak se do toho pojďte zakousnout!

Povinná výbava

Vhodný zubní kartáček.

Volte měkké či velmi měkké štětiny ve stejné délce. Fungují i klasické a sonické kartáčky (elektrické) či zubní sprchy.

Jistě nechcete přijít o zuby...

Jednosvazkový kartáček.

Odstraní zbytky plaku těsně u dásně i lehce pod ní. Na sklovině se poté netvoří například zubní kámen (černé rýhy) a jiné mikrodefekty.

Mezizubní kartáčky.

Nelekejte se počátečního krvácení dásní. Mezizubní prostory se čistí a vyplavují usazené bakterie. Po zhruba čtyřech dnech by krvácení mělo odeznít.

Stěrka na jazyk.

Samozřejmě v nouzi poslouží i zubní kartáček, ten ale většinou povlak na jazyku jen „rozmete“. V drogerii koupíte takovou stěrku za pár korun a uvidíte, jakou ulevu s ní zažijete!

Zubní pasta.

Těch vhodných je k mání nespočet od bělicích až po ty, co pomáhají proti paradontóze. Spíše se ale vyhněte drahým pastám s tzv. abrazivními částicemi, které mohou poškodit zubní sklovinu.

Dodržujte prevenci

Pravidelné preventivní prohlídky dvakrát ročně u vašeho zubního lékaře by měly být samozřejmostí. Určitě se vyplatí navštívit i dentálního hygienistu, aby hygienu vašeho chrupu zhodnotil, a případně dentální hygienu podstupovat pravidelně, alespoň dvakrát do roka.

Dásněmi to začíná

Podle stomatologů je nespočet lidí ovlivněn reklamou v televizi a neúplnými informacemi.

Ve skutečnosti krvácení dásní vykazuje zánět a zde je potřeba čistit zuby, zejména mezizubní prostory, kde se tvoří bakteriální povlak, kvalitními a správně vybranými mezizubními kartáčky. Devadesát pět procent zubních kazů se tvoří právě v prostoru mezi zuby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden