Můj čas na kafíčko

Florencie, město zamilovaných

Nikde se prý nevidí víc zamilovaných párů než v romantických uličkách tohoto italského města. Renesančních památek a uměleckých skvostů je tu asi nejvíc na světě. Však tu působili největší malíři, sochaři a básníci.

Bazilika Santa Croce, kde spí florentští velikáni.

Florencie byla nesmírně bohatá! Především se rozlučte s představou, že stihnete všechno, raději si vychutnejte labyrint pozdně středověkých uliček a choďte zvolna. Středobodem Florencie je nedostižná Piazza della Signoria, náměstí s krásnou Neptunovou fontánou z bronzu a mramoru s antickými figurami, postavená kdysi jako symbol námořní moci Florencie. Opodál stojí jezdecká socha Cosima I., vládce Florencie z let 1519-1574, ale především „sochořadí“ před Palazzo Vecchio, florentskou radnicí. V něm se vlevo od vchodu tyčí slavná socha Michelangelova Davida. Když ho velikán po třech letech roku 1504 dokončil, dostal za něj od města tolik peněz, kolik další velikán, Leonardo Da Vinci, vydělal za celý život!

Slavný patrový most Ponte Vecchio s krámky, kde dnes spíše než zlato koupíte suvenýry.

Most, který přežil

Ulicí Calzaiuoli dojdete k ohromné katedrále Santa Maria del Fiore zvané Duomo s třetí největší kupolí na světě, postavené bez lešení.
Z vnitřní strany má vymalovaná nebesa s biblickými ději a stejně úžasné je průčelí se sochami svatých. Hned naproti stojí šestiboké Baptisterium San Giovanni, křestní kaple, zasvěcená patronu Florencie sv. Janu Křtiteli. Na jeho krásnou bronzovou bránu z počátku 15. století, ukázku toskánského umění, budete zírat! Zpátky směrem k řece je velebná bazilika Santa Croce s bílou fasádou a krásnými freskami od Giotta uvnitř. Jsou tu pohřbeni florentští velikáni, Michelangelo, Galileo, Macchiavelli a další, a jejich náhrobky, to jsou další umělecká díla!

Neptunova fontána na Piazza della Signoria. Bůh Neptun je bůh moře!

To jsou panoramata!

Úhlavní památkou je však čtyřpatrový most Ponte Vecchio přes řeku Arno, na kterém s proslulými zlatnickými krámky. Od Palazzo Vecchio se přes něj dostanete k Palazzo Pitti, kdysi sídlu bankéřské dynastie, dnes galerie se sbírkami Medicejů a Habsburků, kteří Florencii kdysi také vládli. Hlavní je ale ve Florencii vychutnávat její atmosféru. To se daří nejlépe před soumrakem, když se vyšplháte nad město na Piazzale Michelangelo, odkud je na Florencii nádherná vyhlídka. Příhodně tu najdete i dvě restaurace a od pouličních umělců si můžete koupit originální suvenýr, nejčastěji obrázek. Pak je radno sestoupit zase do uliček a projít si Florencii v noci, přízračně osvětlenou…

Zahrady paláce Pitti. Jimi projdete do galerie s výjimečnými uměleckými díly.

Jak nejlépe jíst ve Florencii?

Málokdo jí ve Florencii ve „svém“ hotelu, z jednoduchého důvodu: ubytování přímo ve městě je drahé a většina turistů sem jen zajíždí.
Přes den není problém najíst se v pizzerii, a vaří se tu výborně. Italové jsou totiž mlsouni a blafy by nesnesli. Problém nastává večer, kdy je dobré si dopředu zamluvit stůl: pro místní je hlavním jídlem večeře a vyhrnou se do restaurací. Ale pokud hledáte, jak se najíst dobře přes den a takřka v chodu, využijte florentský „fastfood“, panini neboli italskou bagetu, kterou tu dělají u stánků z těch nejčerstvějších surovin. Nejvyhlášenější panini dělají v ulici dei Neri. Poznáte to snadno, stále tu čeká dlouhá fronta hladovců. Chce to jen umět říct, jaké chcete maso, zda manzo (hovězí), pollo (kuřecí), maiale (vepřové) či Pecora (skopové), a vybrat salsu (omáčku), formaggio (sýr) a verdure (zeleninu). Stojí to pět eur a za dvě eura si vezmete kelímek a můžete si libovolně nalévat místní víno..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden