Moje sladké tajemství

Francouzská cibulačka

Suroviny:  1 lžíce másla + 2 lžíce olivového oleje  2 hrsti čerstvé šalvěje a 8 listů na ozdobení  8 stroužků česneku  4 bílé cibule  3 šalotky  300 g pórku  mořská sůl a mletý pepř  2 l vývaru  8 plátků ztvrdlého chleba  200 g čedaru  worcestrová omáčka

Postup:  Máslo, olivový olej, šalvěj a česnek dáme do hrnce se silným dnem na mírný oheň, vše promícháme, přidáme cibule, šalotku a pórek.

Osolíme, opepříme, hrnec zakryjeme pokličkou – necháme ji trochu na stranu, aby zůstal pootevřený – a základ 50 minut dusíme na nejmenším ohni. Cibule by se přitom neměly zbarvit, občas je promícháme, aby se nepřichytily.

Na posledních 20 minut sundáme pokličku, aby základ zezlátl. Musíte mít trpělivost dusit pomalu, dáte tím polévce chuť a konzistenci.  Přidáme vývar, přivedeme k varu a necháme 15 minut probublat. V rozpálené troubě opečeme chleby, polévku dochutíme a pak ji nalijeme do ohnivzdorných misek.

Chleby nalámeme tak, aby se jimi dala miska přikrýt, klidně je do misek zatlačíme. Posypeme sýrem, pokapeme worcestrovou omáčkou a nakonec na každou misku položíme lístky šalvěje smočené v olivovém oleji.

Dáme zapéct do trouby..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden