Moje chvilka pohody

Fretka: něco mezi kočkou a psem

Rádi byste temperamentní a hravé zvířátko, ale o psa byste se kvůli práci a dalším povinnostem starat nezvládli? Pořiďte si fretku!

1 Podobně jako pes nebo kočka, i fretka potřebuje vaši pozornost a péči každý den. Na rozdíl od psa ale nepotřebuje třikrát denně venčit, a jelikož bydlí v kleci, nebude vám jako kočka běhat po celém bytě a skákat ze skříně na stůl.

I tak ale vyžaduje vaši pozornost, a to alespoň jednu až dvě hodiny denně, kdy si s ní budete hrát a dovolíte ji (za vašeho dozoru) běhat po bytě, nebo ji vezmete na malou procházku ven, aby se zbavila energie.

2 K bydlení potřebuje prostornou klec nebo voliéru, nejlépe patrovou. Rozměry by měly být asi 1,5x1x0,7 metru. V kleci nesmí chybět hračky (plyšáci, míčky), několik omývatelných nebo pracích pelíšků (dřevěná či plastová budka nebo kukaň), záchod s kočkolitem a samozřejmě miska s potravou a napáječka s čerstvou vodou.

3 Klec či voliéru musíte pravidelně čistit. Každý den odstraňte výkaly z toalety, třikrát do týdne vymyjte toaletu celou. Jednou týdně pak vyčistěte celou klec včetně pelíšku. K čištění nepoužívejte chemické čisticí prostředky, kterými se fretky mohou snadno otrávit.

Nejbezpečnější je důkladné vymytí teplou vodou, případně ředěným octem s následným vypláchnutím horkou vodou.

4 Co se týče krmení, fretky jedí raději menší porce, ale vícekrát (i 8krát!) denně. Přístup ke krmivu a vodě musejí mít proto neomezený. „Fretky mají velmi krátký zažívací trakt s limitovanou schopností trávit vlákninu.

Pasáž potravy je velmi krátká, trvá zhruba 3 hodiny. Tím je omezena doba k natrávení a absorpci živin. Tomuto typu zažívání vyhovuje krmivo bohaté na bílkoviny a tuky, s nízkým obsahem vlákniny,“ vysvětluje veterinář Radek Protiva.

Fretku v žádném případě nekrmte krmivem pro psy, ani pro kočky. Zásadně kupujte kvalitní masové granule určené výhradně fretkám.

5 Obáváte se pověstného fretčího zápachu? Pokud se správně staráte o její hygienu, není extrémně výrazný a řada lidí ho vůbec nevnímá.

Je ovšem pravda, že samci někdy značkují močí, zejména v prvním roce života, která je v době říje výrazněji cítit. Nepříjemný je i pach výměšku análních žláz, který samci i samice uvolňují jako obranu zejména při leknutí.

6 Fretka je velmi společenská a kontaktní. Součástí vaší výbavy by proto měl být obojek nebo postroj na vycházky a vodítko (nejlépe navíjecí), přepravka (vhodný je umělohmotný box pro kočky). S tím souvisí i ošetření sprejem nebo pipetou proti klíšťatům a dalším parazitům.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden