Můj kousek štěstí

Fuerteventura je ostrov písečných pláží

Pouštní ostrov s nejkrásnějšími bílými plážemi, tady najdete klid a málo turistů.

Slunce, písek, vyprahlé duny, skalnaté horské hřebeny a pasoucí se kozy. Takový je nejdelší ostrov Kanárského souostroví.

Je svou rozlohou druhý největší z Kanárských ostrovů – a přitom na Fuerteventura žije pouze 100 tisíc lidí, je tedy hodně prázdný. V dubnu tu je už vhodná doba na koupání, stabilních 24 °C a sluníčko. Poznáte zde krajinu, jakou u nás neuvidíte.

Jsou zde pouště, které vytvořil písek ze Sahary, vzdálené necelých 100 km. Objevíte tu i nečinné sopky s obrovskými krátery, vysoké útesy a rozbouřený oceán, který je omývá obrovskými vlnami. A jsou tu hlavně krásné pláže se světlým i černým pískem.

Pirátské jeskyně

Morro Jable je nejjižnější město ostrova a je to nejznámější turistická destinace. Město se skládá ze dvou částí – starého Morro Jable a nové hotelové oblasti. Obě části jsou propojeny nádhernou písečnou pláží Playa de Matorral s tyrkysovou vodou, která připomíná Karibik.

Kolem pláže ze starého města až k majáku Faro de Morro Jable vede dlouhá promenáda, lemovaná květinami a stromy. Místní pláž je nádherně široká, dlouhá přes 3 km a chlubí se jemným světlým pískem. Sotavento je nejlepší pláž pro malé děti.

Moře je tu pozvolné, nejsou tu velké vlny. Zajímavá je Černá pláž a pirátské jeskyně Ajuy. Určitě si do těchto míst udělejte výlet. Čeká vás tu nejen černý sopečný písek, ale hlavně obrovská jeskyně, kam piráti ukrývali své poklady.

Též El Cofete na úplném jihu ostrova je skvělá pláž. Tyčí se nad ní největší kopec Fuerteventury a natáčel se tu velkofilm Exodus. Pokud vám budou vadit větry, které bývají na tomto ostrově časté, zamiřte na pláž Esmeralda. Tady nefouká.

Posvátná hora

Na procházku se můžete vydat také skrz národní park Betancuria. Středem ostrova probíhají pohoří se zaoblenými vrcholky, protkané soutěskami. Roztroušené vesničky vás přivítají barevnými fasádami domů obklopených zahradami.

Ve vnitrozemí spatříte políčka aloe vera, farmy se stády koz a větrné mlýny. Ten nejslavnější najdete u vesnice La Oliva a jmenuje se Molino De Antiqua.

V blízkosti stojí i posvátná hora Tindaya, které původní obyvatelé připisovali magické vlastnosti. Dokladem toho jsou rytiny v podobě otisků nohou, které se zde dochovaly.

Výlet na ostrůvek

Furteventura má také svůj malý satelitní ostrůvek Lobos, na který se dá dojet výletní lodí z bývalé rybářské vesnice Corrajelo, kde najdete též několik hezkých pláží. Dalších historických památek na ostrově už moc nenajdete. Za nejkrásnější vesnici je považována Betancuria, která leží v sopečném kráteru uprostřed ostrova a zajímavá je nejstarší osada Pájara, kterou založili rybáři a pastýři.

Dejte si typický kozí sýr

Jak se na ostrově nejlépe stravovat? Voda z vodovodu je odsolovaná, takže není vhodná na pití a nezbývá, než vodu kupovat v barelech v supermarketu. Ve větších obchodech běžně mají pult s čerstvými rybami a mořskými plody.

Skvělé jsou předvařené krevety či chobotnice. Stačí na chvíli hodit na pánev a pak posypat mletou paprikou. Co ale musíte rozhodně ochutnat, jsou vyhlášené místní kozí sýry Majorero!

Dovolenou letecky do čtyřhvězdičkového hotelu se snídaní na 7 dní pořídíte
již od 15 090 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden