
Francouzský křehký koláč s ohrnutými okraji a ovocnou náplní je výborný a zdravý moučník.
Suroviny
Na těsto - 220 g hladké mouky - 60 g krupicového cukru - 30 g kukuřičné krupice - 110 g másla - 80 ml podmáslí - špetka soli - pečicí papír
Na náplň - 400 g vypeckovaných švestek - 70 g krupicového cukru - 1 lžíce másla - špetka skořice - nasekané mandle
Postup
1. Smíchejte mouku, cukr, krupici a sůl. Postupně přidejte změklé máslo a pak i podmáslí a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
2. Těsto vyválejte a přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Rozprostřete na něj pokrájené švestky smíchané s cukrem a skořicí a posypte mandlemi. Přehněte okraje a potřete je rozpuštěným máslem.
3. Galettku pečte při 175 ºC asi 45 minut.