Moje chvilka pohody

Gargáno nadchne každého

Piniové háje, sněhobílé útesy a blankytně modré moře

Pro milovníky krásných písčitých pláží, nenáročných procházek voňavou krajinou a návštěv historických městeček, je to skvělá příležitost. Poloostrov Gargáno není příliš daleko, není tam ani moc draho a nuda vám určitě nehrozí.

Ostruha na italské botě

Gargano připomíná svým tvarem ostruhu na botě mapy Itálie. Překvapí hornatým, lesnatým vnitrozemím a členitým pobřežím. Pláže, ať dlouhé jen několik desítek metrů nebo několik kilometrů, jsou od sebe odděleny mohutnými skalními útesy. Vynikají jemným světlým pískem a pozvolným vstupem do moře. Ideálním jsou i pro malé děti a neplavce. Moře je tu velmi čisté a vhodné pro potápění. Jako svědky dávné minulosti můžete po pobřeží vidět četné signální saracénské věže a rybářské domky „trabucchi“, které dříve sloužily k obraně poloostrova.

Mořské jeskynní chrámy

Největší atrakcí a současně i zvláštností Gargana jsou jeskyně přístupné pouze z moře. Až 50 metrů vysoké jeskynní dómy nabízejí nevídanou hru barev a tvarů. Jejich prohlídku na člunech byste si určitě neměli nechat ujít. Nejvíce jeskynních systémů se nachází v okolí Vieste.

Malý Karibik

Když se vydáte lodí na nedaleké souostroví Tremiti, právem přezdívané Malý Karibik, překvapí vás nádherná panenská příroda, neuvěřitelně průzračná voda a úchvatné zátoky. Mezi turistické atrakce patří řada překrásných jeskyní a opatství z 11. století, které se nachází na ostrově San Nicola.

Malebná městečka

Vieste je vystavěné na skále nad mořem s mnoha schodišti a spletí úzkých starobylých uliček s dobře zachovanými středověkými domy. Najdete tu kostel Chiesa di San Francesco, katedrálu Dóm z 11. století a hrad Ripe Castello, z první polovině 13. století. Zajímavé je i muzeu mušlí. U Vieste z moře ční 25 metrů vysoký vápencový monolit Pizzomunno. Úchvatné je i staré rybářské městečko Peschici, položené na vrcholcích skalních útesů, které spadají kolmo do moře. Založeno bylo v 11. století a procházka klikatými, úzkými uličkami s bílými domy a pohled na vápencové skály v kontrastu se záplavou zeleně a modravým mořem, jsou nezapomenutelné.

Slavné poutní místo

Obyvatele Gargana ovlivňuje kult archanděla Michaela. Ten se tu prý v 5. století zjevil v Monte Sant´Angelu, které patří k nejvýznamnějším poutním místům v Itálii. Zdejší jeskyně se poté proměnila v křesťanský chrám. Jeho nadzemní část byla postavena ve 13. století. V posledním půlstoletí se poutním místem stalo i městečko San Giovanni Rotondo, založené v roce 1095 na rozvalinách vesnice, která tu stála již od 4. století, je známé především klášterem Santa Maria delle Grazie, kde působil františkánský mnich Padre Pio, který byl v roce 2002 svatořečen.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden