Můj kousek štěstí

Gazpacho

Když se řekne studená polévka, nejspíš se vám jako první vybaví tahle španělská zeleninová specialita. Základem je čerstvá zelenina, především chutná, pěkně vyzrálá rajčata. 

Potřebujete:

600 g rajčat, 2 šalotky, 2 papriky, 3 stroužky česneku, 1 salátovou okurku, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml suchého červeného vína, 2 lžíce červeného vinného octa, pár kapek worcesterské omáčky, sůl, mletý pepř, cukr, čerstvou bazalku, petrželku nebo bylinky na ozdobu

Postup:


  1. Rajčata na povrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1–2 minuty do vařící vody. Pak je vyjměte, oloupejte a nakrájejte na drobno. Papriky zbavte jadřinců a nakrájejte nadrobno, česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte také nadrobno. Společně s rajčaty vše rozmixujte nahrubo.

  2. Okurku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Společně s olejem, vínem, vinným octem a worchesterem přidejte k rozmixované zelenině a znovu mixujte dohladka. Dosolte, opepřete a oslaďte.

  3. Polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte ji a dejte vychladit do ledničky. Podávejte s opečeným i kousky chleba nebo krutony. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden