Můj čas na kafíčko

Gran Canaria: Ostrov hor i pouští

Třetí největší část kanárského soustroví má neoficiální přezdívku „minikontinent“, protože se tu najdou všechny druhy klimatu a krajiny. Díky pouštím na jihu, upraveným piniovým hájům při pobřeží a zeleným horám ve vnitrozemí si tu svůj ráj najde každý.

Přistanete v Las Palmas na severu ostrova a městečko si vás okamžitě získá tradiční starobylou architekturou. Nejzajímavější je náměstíčko Plaza del Espíritu Santo se starodávnou kašnou z černého sopečného kamene. Jde o centrum staré části města, odkud severním směrem dojdete na Playas de Las Canteras, přímořskou promenádu a městskou pláž, ale cestou byste neměli minout vznosnou barokní katedrálu de Santa Ana z počátku 16. století. Milovníci pláží ovšem zamíří k jihu, kde je čeká čtyřicet kilometrů čistého žlutého písku a pohodových letovisek. Ty nejproslulejší, Playa del Inglés a Playa de Maspalomas leží na dohled od pověstných písečných dun, přivátých větrem z Afriky.

Amadores Beach má vlastní lagunu, je tu zcela klidná voda.

Když se nechce ležet

Aktivisté, které znudí plážové lehátko, mohou vyrazit na skálu Roque Nublo ve středu ostrova, z jejíž náhorní plošiny je skvělý výhled. Odtud směrem na sever nevynechte městečko Arucas, proslulé produkcí skvělého rumu a ohromnou katedrálou sv. Jana Křtitele z černého kamene. Zážitkem s krásnými výhledy je už jen samotná pobřežní silnice, obtáčející ostrov od východu. Končí na jihozápadním pobřeží v malebném přístavu Puerto de Mogán, kde na úpatí skalnatého horstva spadají k moři terasovité domečky. Můžete se tu podívat pod hladinu turistickou ponorkou. Večeře v restauraci na zdejším nábřeží s vyhlídkou na přístaviště jachet je krásný zážitek!

Městečko Arucas se může pochlubit velkou katedrálou ze sopečného kamene.

Příroda čaruje

Nezapomenutelný zážitek představuje výlet do přírodního parku Pilancones. Holé skalnaté vršky s trsy kaktusů spadají do hlubokých zelených údolí s rychlými bystřinami, vodopády a tůněmi v borovicových hájích. Nachází se tu 1500 druhů exotických ptáků a vzácné ještěrky. Ještě hezčí pohledy nabídne blízká přírodní rezervace Inagua. Lesy jsou tu ještě hustší a zdejší hora Viso nabídne úžasné výhledy, kdy z několika stupňovitých teras spadají jednotlivé krajky několika vodopádů. Její vrcholek končí často mlze a nahoře nebývá nejtepleji. Tím útulnější je pak nocleh v některém z hotýlků s malými okny, aby neutíkalo teplo, a také návrat pod palmy na pobřeží!

V hlavním městě Las Palmas se snad nedá pořídit špatná fotka!

Aquapark Maspalomas

Jako by jihu Gran Canaria nestačily jeho pláže s jemným pískem, postavili tu na severním okraji Maspalmas vodní svět, který se často nevidí ani na evropském kontinentu. V Aqualandu Maspalmas najdete jeden z nejdelších tobogánů v Evropě, Racer Twin Turbolance s dojezdem do dvou protisvahů. Zajímavý je také Laberinto de Agua, tobogán o smi drahách končící osmi prudkými skluzavkami, vhodný pro „závody“. Na stupňovitém tobogánu Mamut se svezete v nafukovacím člunu s přáteli, Tornado vás ve člunku svede po prudkém sjezdu do kulatého víru. Tobogán zvaný Kamikaze sice není úplně sebevražedný, ale rychlý je dost! Na Boomerangu se projedete ve dvou na nafukovacím člunu od kraje ke kraji prudkého koryta.
Rychlý je, jak už název napovídá, Rapids, tobogán s názvem Adrenalin nabízí dvě ostré zatáčky a prudký sjezd. A další a další atrakce.

Aquapark Maspalomas

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden