Gratinované brambory s cuketou

Zapečená cuketa s bramborami je skvělý sezonní recept, když se na zahrádce nebo na trhu hodně urodilo. Díky cuketě je to lehké jídlo, které ale i tak zasytí na dlouhou dobu.

Ingredience:

1 kg brambor

1 cuketa

300 ml 30% smetany ke šlehání

2 stroužky česneku

3 lžičky sušeného tymiánu

sůl

pepř

1 mozzarella

Postup:

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Cuketu očistěte a nakrájejte na plátky o něco silnější než bramborové.

2. Smetanu nalijte do misky. Přidejte k ní tymián a prolisované stroužky česneku. Dobře promíchejte a nechte chvilku stát.

3. Na dno zapékací mísy nalijte trochu ochucené smetany a pak vyskládejte první vrstvu brambor. Střídavě mírně přes sebe, aby neležely celé na pekáči.

4. Jemně osolte a přilijte smetanu. Na to dejte vrstvu nakrájených cuket na plátky, osolte a opět nalijte smetanu.

5. Celý postup ještě několikrát zopakujte. Pokaždé vrstvu brambor jemně osolte.

6. Poslední vrstvou budou brambory: osolte je a opepřete, polijte zbylou smetanou a navrch dejte na kousky natrhanou mozzarellu.

Brambory vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Na ozdobu přidejte natrhanou bazalku.

reklama
reklama

Komentáře