Grilované žampiony s bylinkami a česnekem

Suroviny:


  • 10 středně velkých žampionů

  • 1 olivový olej

  • 3 až 4 stroužky česneku

  • sůl a pepř

  • sušený tymián, drcený kmín


Postup:

Žampiony nejprve důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme nožiček. Dále si nakrájíme česnek na tenké plátky. Marinádu připravíme tak, že v míse smícháme cca 1 až 2 dcl olivového oleje s plátky česneku a přidáme špetku tymiánu, špetku kmínu, soli a vše nakonec lehce opepříme.

V hotové marinádě necháme žampiony odpočívat pokud možno co nejdéle. Během grilování je nezapomeňte průběžně potírat zbylou marinádou.

Medovo-hořčičná marináda

Na marinádu promícháme půl šálku tekutého medu a hořčice, 1 kávovou lžičku sušené bazalky, sladké mleté papriky a najemno nasekané petrželky.

Přidáme sůl a pepř. Marinádu dáme do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložíme naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené marinádou ze všech stran. Necháme v chladu odležet přes noc.

Před umístěním na gril pak marinádu rukou jemně setřeme, aby vám nekapala do grilu a nepřipalovala se. Na škodu není ani maso naložené v této marinádě připravovat na speciálním hliníkovém grilovacím tácku.

Tato sladká marináda s pikantním tónem se nejlépe hodí na drůbeží maso nebo ryby. Důležité je naložit do ní maso dopředu, nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc.

reklama
reklama

Komentáře