Grilovaný losos s borůvkami

Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb na světě. Přidejte si k němu i omáčku, která ho skvěle doplní.


Ingredience:


150 až 200 g lososa na porci


Marináda:


sušený česnek


sůl a pepř


šťáva z 1 citronu


1/2 šálku sójové omáčky


1/2 šálku hnědého cukru


1/2 šálku vody


1/4 šálku oleje


Borůvková omáčka:


1 láhev (750 ml) portského vína


0,5 litru borůvek


Postup:


Smíchejte všechny suché přísady  v malé misce a poprašte jimi lososa. Nechte rybu několik hodin marinovat. 


Smíchejte citronovou šťávu, sójovou omáčku, hnědý třtinový cukr, vodu a rostlinný olej, dokud se vše dobře nespojí a cukr se nerozpustí.


Pak marinádu nalijte do uzavíratelného plastového sáčku, vložte k ní lososa a důkladně maso marinádou pokryjte.


Nechte odpočívat v lednici nejméně 2 hodiny. Na omáčku naplňte středně velký rendlík portským vínem. Asi 1/4 šálku vína si dejte stranou, použijete jej až téměř před koncem vaření.


Odložte také 2 lžíce borůvek, které budete také potřebovat až na konci. Zbytek přidejte do rendlíku k vínu. Začněte směs ohřívat. Každých 10 minut zamíchejte.


Až začne omáčka houstnout, sítkem nebo cedníkem odstraňte pevnou část a zbytek vraťte zpět do kastrolu. Přilijte zbytek vína a zredukujte omáčku.


Položte kousky lososa na gril a z každé strany asi dvě minuty grilujte. Asi 10 minut před podáváním do omáčky vmíchejte zbývající borůvky a přelijte jí podávané kousky lososa.


Něco navíc


Filety lososa smažte vždy nejprve tak, aby byla kůže směrem dolů (a to i v případě, že jste kůži předem odstranili). Po osmažení jedné strany filet otočte a dosmažte.

reklama
reklama

Komentáře