Moje sladké tajemství

Gymnastika pro chodidla

Nejen děti, ale i polovina dospělých má nějaký problém s deformací chodidel. Poradíme vám pár jednoduchých pravidel, aby vás nohy nebolely a ještě dlouho nosily.

Všichni máme povědomí to tom, jak cvičit břicho, ruce, zadek a zapomínáme, že bychom se měli zaměřit i na chodidla, která nás celý den nesou.

Mezi nejčastější potíže patří vbočený palec, ploché nohy, patní ostruha a deformované prsty. Mohou za to špatně postavená chodidla v nevhodných botách, ochablé svaly, roli hraje i genetika. Nedostatek pohybu, nekvalitní obuv a absence chůze naboso, to vše škodí nožní klenbě.

Zbavte se balerín i podpatků

Nejprve si sáhněte do svědomí a zavzpomínejte, které vaše boty nohám poskytují řádnou podporu, máte v nich vhodně postavenou klenbu a nejsou na příliš vysokém podpatku.

Nevyhovující jsou například placaté baleríny, ze kterých bolí nohy. Na podpatcích je vyvíjen velký tlak na nárt a hrozí poškození kůstek nebo nervů. Zdravá bota nesmí chodidlu dovolit špatné natočení.

Choďte naboso

Využijte každou příležitost, kdy se můžete procházet naboso. Nevhodný je asfalt, nejlepší je členitý povrch. Svaly, kterou jsou v botách neaktivní, musí pracovat. Na zimu je dobré pořídit nebo vyrobit masážní, akupresurní podložky.

Najděte doma větší rohožku nebo uříznutý kousek koberce s nízkým vlasem. Pak si připravte například různě velké oblázky, kousek lana, menší dřívka, pěnové natáčky a tak dále. Vyskládejte je na podložku a pomalu po nich přecházejte. Uvidíte, jak vám to udělá dobře.

Jednoduché a účinné cvičení

Od bolesti uleví i speciální cviky. Provádějte je kdykoli si vzpomenete, ideálně dvakrát denně po dobu deseti minut. Je potřeba procvičit celé chodidlo, ať už vás trápí jakákoli potíž. Patu stabilizujete tak, že si najdete schod nebo stupínek.

Paty z něj nechte klesat pod úroveň schodu a zvedejte zpět. Střídavě přenášejte váhu na vnější a vnitřní okraje pat. Mějte přitom zpevněná chodidla a kontrolujte, že se vám nohy nikam nenatáčí a nebortí. Ochablé svaly hezky posílí i stání na jedné noze.

Posaďte se, nohy položte na podlahu a roztahujte prsty co nejdál od sebe. Poté je srolujte a zase narovnejte. Cvičte tzv. píďalku. Nohy položíte na zem a pokrčením prstů a vytvořením oblouků nožní klenby posouváte nohu nejdřív vpřed a pak i vzad.

Paty přitom leží celou dobu na zemi. Při cvičení vás může přepadnout křeč. V tom případě nepřemáhejte bolest, cvik vynechejte a zkuste ho zařadit při dalším cvičení. Uvidíte, že vám po čase cviky nebudou dělat sebemenší problém.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden