Moje sladké tajemství

Haló! Slyšíte dobře?

Těžko si dokážeme představit, o kolik informací ze svého okolí bychom přišli, kdybychom náhle ztratili sluch. Poruchy slyšení, nedoslýchavost, šumy a hluchota, přitom nejsou záležitostí pouze starších ročníků.

Stále více tyto zdravotní komplikace řeší i střední a mladé generace. Je pravda, že sluch nám přestává fungovat především v souvislosti s věkem. Okolo 40. roku začínají naše uši hůře slyšet vysoké tóny, protože se snižuje počet receptorů buněk vnitřního ucha. To může vést ke smyslově-nervovým ztrátám sluchu, až k totální hluchotě ve stáří.

Co za to může? Hlavními důvody ztráty sluchu mohou být kromě fyziologické stárnutí ušního aparátu i některé prodělané a nedoléčené nemoci – virové infekce, cukrovka, vysoký krevní tlak či ateroskleróza. Také samotné léky mohou někdy poškodit ušní aparát. A v neposlední řadě i různí vnější činitelé jako například hluk. Nejhorší je, že zpočátku si pacienti se zhoršujícím se sluchem ani neuvědomí, že hůře slyší. Existují však signály, které mohou zhoršující se stav naznačit.

Pokud například zvyšujete nápadně často zvuk u televize či rozhlasu a druzí vás častěji okřikují, že mluvíte hlasitě, nebo slyšíte šumy a v hluku přestáváte rozumět hovořícím lidem, máte pravděpodobně problém, jejž je třeba řešit u lékaře-specialisty. V takovém případě byste se měla obrátit na ORL, jinak také nosní-ušní-krční oddělení.

Pozor na sluchátka

Nejen mladí pacienti mají čím dál častěji problémy se slyšením kvůli častému a intenzivnímu poslouchání muziky například ze sluchátek. Permanentní ztráta sluchu se může vyskytnout už za osm až patnáct minut poslechu hudby na maximální hlasitost.

I lidé, kteří v hluku pracují, musí dbát na ochranu uší: měli by nosit ušní chrániče či helmy. Trvalé poškození sluchu může způsobit třeba jeden náhlý a intenzivní zvuk, jako je například výstřel ze zbraně či vystřelená petarda.

Zjistila jste problém

Našla jste se v některých výše zmíněných bodech? Pak hned nemusíte panikařit. Zhoršování sluchu je léčitelné. Vždy záleží na charakteru postižení sluchu. Léčba vnitřního ucha probíhá konzervativně, poškození zevního operačně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden