Můj kousek štěstí

Hana Maciuchová - Tři životní tragédie milované herečky

Co se vám vybaví, když kdosi vysloví jméno Hana Maciuchová. Mně tak trochu ušlápnutá manželka Josefa Abrháma z Nemocnice na kraji města. Pěkně si tam s ní osud zahrával. Ale ve skutečném životě to bylo ještě daleko horší.

První tragédie - Po těžké operaci nemůže mít děti

Když začínala seriálová Ulice a mezi hlavními postavami se objevila i Hana Maciuchová (70), coby přísná a zásadová profesorka českého jazyka Miriam Hejlová, zavládlo v produkci zděšení. Jistě, herecké zkušenosti má, ale ty mateřské nikoliv! Najde vůbec s dětmi společnou řeč? Jak to skončilo, víme všichni. Její postava patřila k nejoblíbenějším. A dětští herci svou seriálovou paní profesorku zbožňovali. Když v seriálu končila, musela produkce na rozlučku pronajmout školní tělocvičnu, aby se do ní vešli všichni její seriáloví studenti. „Roli matky jsem během mé kariéry hrála mockrát. Bohužel, v reálném životě jsem mámou nikdy nebyla,“ postěžovala si kdysi. A určitě by byla skvělou mámou, kdyby... Kdyby se v roce 1980 neocitla na operačním stole. Když se probudila, měli pro ni lékaři dvě zprávy. Život jí sice zachránili, ale po náročném operačním zásahu už nikdy nebude mít děti. Bylo jí tenkrát 35 let. Její duše tenkrát dlouho odmítala smutnou skutečnost přijmout. Několik dní prožila blouzněním v děsivých horečkách. Říkala, že měla pocit, že se jí najednou zapálil mozek. „To ta zpráva, že nebudu mít děti, mě úplně zničila,“ vysvětlovala. Nakonec se s tím, že jí budou děti oslovovat „mami“ jenom ve filmu smířila. „Nikdy jsem nepochopila lidi, kteří dobrovolně rezignují na život.

2049599_

Druhá tragédie: Zemřela jí životní láska

Byla to tehdy velká láska mezi Hanou Maciuchovou a Jiřím Adamírou. Dodnes si vyčítá, že přestože ji opakovaně požádal o ruku, vždycky se z toho, byť elegantně, vykroutila. Ne snad proto, že vnímala krásné ženy, které jejího chlapa vždycky obletovaly. Bála se, že už se rozvedl dvakrát a nechtěla, aby z ní taky jednou udělal rozvedenou paní. A pak najednou bylo pozdě. To, když její vysněný muž onemocněl rakovinou páteře. Dlouhé hodiny sedávala u jeho lůžka. Dlouhé týdny žila jakoby v děsivém snu. Pořád si říkala, že se z něj přece musí probudit do dne, kdy se najde na zákeřnou nemoc lék. Že se její Jiří přece musí uzdravit. Ačkoliv mezi nimi byl rozdíl 19 let, nebyla připravena na to, že jen pár dnů a zůstane na tomto světě sama. Děsilo ji, jak jí odchází před očima. Přiznala, že v takových chvílích křičela na lékaře, ať něco dělají. Že je jejich posláním přece pomáhat. A pak byl najednou konec. „Když Jiří umřel, ochořela jsem. Dokonce jsem úplně přestala spát,“ vzpomíná na chvíle těsně poté, co Adamíra podlehl pooperačním komplikacím. A na svou životní lásku nezapomněla dodnes.

Jiří Adamíra 01

Třetí tragédie - Šokující zpráva z mamografu- rakovina prsu

Jestli má rodina Maciuchova nějaké prokletí, pak je to rakovina prsu. Nad zlou nemocí hereččina maminka kdysi sice vyhrála, ale pro její dceru to bylo dostatečným varováním. A důvodem, proč čas od času vyrazila na mamograf.  Nejinak tomu bylo vcelku nedávno. Na přelomu roku. Chytrá mašinek tentokrát cosi objevila. To, že se jedná o zhoubný nádor, potvrdila i následná biopsie. A lékaři vyslovili diagnózu: duktální karcinom prsu. „První, co mi v tu chvíli proběhlo hlavou, bylo, že teď prostě nemůžu uhnout. A že když stejnou nemoc porazila moje milovaná maminka, pokusím se o totéž,“ vzpomíná dnes již úspěšně vyléčená herečka. Nádor se totiž naštěstí podařilo objevit včas.Herečka pomyslně zaklapla diář a předala své tělo do rukou lékařů. I díky svému pozitivnímu myšlení se mohla vrátit na jeviště po rekordních pěti týdnech léčení. A kdo ví, třeba dostane chuť znovu zasednout za katedru. Každopádně jí přejme, aby třetí tragédie už byla ta poslední..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden