Moje šťastná hvězda

Hana Zagorová: Otřásá se její harmonické manželství v základech?

Choroba je zpět a otázkou zůstává, zda se o Hanku její muž dokáže postarat

Zpěvačka HANA ZAGOROVÁ (70) přiznala, že ji opět zlobí zdraví, což zcela nabourá i její partnerský život. Ustojí to její muž, který je zvyklý na servis?

Jako dítě Hana Zagorová nikdy moc nemarodila, vzpomíná však dodnes na to, když onemocněla angínou. Zůstala prý doma sama a najednou měla pocit, že jí někdo stojí za zády. Myslela si tehdy, že si pro ni přišla smrt. Byla strašně vyděšená a nenašla odvahu se otočit. Až mrazí při představě, jak byl tento zážitek příznačný pro její budoucnost. Smrt totiž jedné z našich nejpopulárnějších zpěvačka dýchala na záda většinu jejího života. A jak se nyní ukazuje, klidu se nedočká ani nyní, když už si myslela, že má to nejhorší za sebou. Krutá nemoc, která ji připravila o možnost být matkou, ji totiž opět dohnala. Otázkou však zůstává, jak moc poznamená její zdravotní stav vztah se ŠTEFANEM MARGITOU (60).

Všechno začalo únavou

První problémy se začaly ukazovat v době, kdy začínala. Přetížená zpěvačka možná podcenila, nebo kvůli množství práce přehlédla, příznaky blížící se choroby. Začala se cítit unavená, měla vysoké teploty, bolesti zad a bylo jí špatně. Pozdější rentgen ukázal důvod potíží – měla tuberkulózu. S odstupem času zpěvačka tvrdí, že ač byla tuberkulóza velmi nepříjemná a léčba zdlouhavá, byla pro ni v jistém směru přínosem. Prospěla jí prý charakterově. Do té doby se jí totiž dařilo všechno, na co sáhla, a ona tak ztratila tolik potřebnou pokoru. Osud měl však pro zpěvačku připravenou mnohem větší zkoušku. A vlastně nejen pro ni, ale i pro jejího životního partnera. To, co si pro ně totiž nachystal, nebylo vůbec nic jednoduchého a mělo to jejich vztah prověřit skrznaskrz.

Vlastní rodinu nikdy zpěvačka neměla. Užívá si aspoň Štefanovy synovce a neteře.

Na hranici života a smrti

Jediný okamžik odstartoval šílený kolotoč, který se vlastně dodnes nezastavil. Obyčejná návštěva toalety se pro úspěšnou zpěvačku změnila doslova v horor – mísa byla náhle plná krve a silné krvácení neustávalo. Na smrt vyděšená Zagorová netušila, co se stalo. Následovala série vyšetření, která přinesla krutou diagnózu – porucha tvorby krve. Červené krvinky žily v těle zpěvačky kratší dobu, než by měly. Vlastně už se vytvářely poškozené. V tu ránu se jí život otočil vzhůru nohama. Aktivní žena plná velkých snů a cílů se dozvěděla, že bude po zbytek svého života odkázaná na transfuze. To ji naprosto zdrtilo a musela se kromě nemoci poprat také se silnými depresemi. Z pódia, kde k ní vzhlížely tisíce lidí, se najednou ocitla na oddělení, kde se dnes a denně setkávala s lidmi, kteří byli na hranici života a smrti. Následovaly dlouhé roky, kdy se každých devět týdnů musela dostavit na „výměnu krve“, jinak by nepřežila.

Svoji nemoc chtěla utajit

Hana nepatřila mezi osobnosti, které by měly potřebu o svém pochroumaném zdraví dlouze vyprávět, a tak bylo jen otázkou času, kdy se začne o jejím stavu divoce spekulovat. Většinu života se jí dařilo zákeřné onemocnění tajit, když však slyšela, jaké fámy o její nemoci kolují, rozhodla se uvést věci na pravou míru. Nešlo naštěstí o leukémii, o které se mluvilo nejčastěji, ale o vzácnou nemoc krve, při níž se ve vysoké míře rozpadají krvinky a způsobují anémii. „Nejtěžší bylo naučit se s tím žít, protože je to nevyléčitelné,“ svěřila se zpěvačka. Nikdy ji ale ani na chvilku nenapadlo, že by svůj boj vzdala. Naopak, snažila se na sobě nedat nic znát, rozdávala radost svými písničkami a usmívala se na všechny kolem sebe. Řada jejích fanoušků tak vůbec netušila, že je zpěvačka vážně nemocná.

Ačkoli se snaží na věci pohlížet pozitivně, ani dobrá mysl ji neochránila od návratu nemoci.

Obětovala se pro něho

Není žádným tajemstvím, že v době, kdy se Margita seznámil se Zagorovou, nebyli tímto vztahem fanoušci zpěvačky nijak zvláště nadšení. Říkalo se, že si na ní chce udělat jméno, že jim bere jejich Haničku Písničku. Největší hon na Margitu nastal zřejmě v době, kdy se Zagorová rozhodla odejít na čas ze showbyznysu. Věděla, že její vztahy krachovaly zejména kvůli zpěvu, slávě a úspěchu. A vztah s Margitou pro ni byl natolik cenný, že se rozhodla vzdát se načas své kariéry. Obětovala se pro něho, pro jejich vztah. Doma byla celkem čtyři roky a fanoušci to tedy nemohli opernímu pěvci zapomenout. Navíc i přes vleklé zdravotní problémy pravidelně svého muže doprovází po celém světě, kde vystupuje. Co ale čert nechtěl, karty se náhle obrátily a přichází doba, kdy bude Hana pochopení a oddanost svého muže potřebovat více než kdy dřív. Zákeřná choroba je totiž zpět! Koncem roku 2002 se zpěvačka svěřila, že má to nejhorší už za sebou. Říkala to zřejmě v naději, že ji zákeřná choroba konečně opustila. Netušila však, že ji vzácná nemoc srazí na kolena opět o několik let později.

Zákeřná nemoc je zpět

Zázračné uzdravení se nekonalo. Všechno zřejmě začalo už koncem loňského roku, kdy byla Zagorová nucena zrušit vánoční koncerty. Tehdy se však zdálo, že jde jen o chřipku. Situace ale byla zřejmě mnohem vážnější. Zpěvačka tak musí znovu docházet na životně důležité transfuze. „Je to situace, se kterou se musí počítat, že se to může kdykoli změnit,“ komentovala Hana svou nemoc s tím, že nyní několik let na krev vůbec nemusela. Zpěvačka tedy znovu s nemocí bojuje a zřejmě doufá, že jí bude muž oporou, kterou nyní tolik potřebuje. Je ale světově známý operní pěvec schopný oplatit manželce její dosavadní obětavost a vzdát se na nějakou dobu kariéry a postarat se o ni? To ukáže až čas.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden