Můj čas na kafíčko

Hemoroidy? Není se zač stydět!

Je vám přes 50 a opakovaně vás svědí konečník? Objevíte tu a tam krev ve stolici? Na nic nečekejte, odložte stud a vydejte se do proktologické poradny navštívit specialistu.  

Proktolog určí, zda jde o klasické hemoroidy, popřípadě vyloučí závažnější onemocnění, např. rakovinu tlustého střeva. Mezi nejčastější obtíže spojené s hemoroidy patří krvácení a hnisavý výtok z konečníku, bolest při dotyku a při vyprazdňování a pálení či svědění.

Jak se zbavit hemeroidů?

V počátečním stadiu pomohou osvědčené čípky, masti a krémy, koupele v teplé vodě, nejlépe s přídavkem dubové kůry, nebo ledové obklady.

Fotokoagulace laserem je jednoduchá metoda, kdy paprsek spálí žilky, a ty odumřou. Zákrok nebolí, ale hodí se jen v počátcích.

Později použije lékař metodu opichu hemoroidální cévy nebo kryoterapii. Postižené místo se zmrazí a hemoroid odumře.Nevýhodou je delší hojení.

Vhodné je i chirurgické podvázání hemoroidu elastickou gumičkou (Barronova metoda), která zaškrtí tkáň. Ta za 3–10 dnů odumře a odejde se stolicí z těla. Výkon se provádí ambulantně a nebolí.

Při Longově metodě se na necitlivou tkáň v konečníku použije stapler – skalpel s funkcí sešívačky. Neschopenka trvá týden.

Krajní variantou je pak klasická operace, při které se uzly chirurgicky odstraní. Je sice bolestivá, ale rekonvalescence trvá jen pár dnů a máte po starostech.

Úspěšnost ambulantní léčby hemoroidů je velmi vysoká, víc než 95 %. Je však možné, že se onemocnění vrátí.

Účinná prevence 


  • Jezte hodně ovoce a zeleniny – citrusy, bobulové ovoce, třešně a cibuli. Obsahují vlákninu změkčující stolici a flavonoidy, které posilují žíly.

  • Choďte pravidelně na toaletu, nejlépe po ránu, a pijte dostatečné množství tekutin (ne alkohol a kávu).

  • Po stolici dbejte o dokonalou hygienu – použijte vlhký ubrousek, bidet, případně sprchu.

  • Přikládejte obklad z bezinek zklidňující otok žil (kašička z kuliček a převařené vody).

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden