Moje chvilka pohody

Herečka dnes žije napůl v realitě, napůl ve snu

Celý život krásné Květy Fialové poznamenalo znásilnění vojáky

Byla prototypem femme fatale, muži jí padali k nohám. Ona je ale ve svém srdci celý život nenáviděla. Když její vlasy zešedivěly, stáří si pochvalovala. Dnes žije v Alzheimercentru v pražských Průhonicích.

Herečka se narodila v roce 1929 na Slovensku Čechům. Už její dětství bylo pohnuté. Když se Slovensko začalo stávat fašistickým státem, vystěhovalo rodinu zpátky do Čech. V hereččiných vzpomínkách na dětství kraluje maminka. Známá výtvarnice, buddhistka a žena, kterou Slováci, kteří jí nerozuměli, nazývali čarodějnicí. Právě ona ji prý naučila milovat přírodu. „Obdivovala jsem ji celou. Jak zvládala vysokou protézu, když v gulagu přišla v osmnácti letech o nohu. Jaký měla přístup k životu. Malovala obrazy Buddhy, dělala sochy. To všechno vešlo do mě, takže pokračuji v její cestě,“ prozradila herečka v televizním pořadu. O vztahu rodičů ale říkala: „Rodiče neměli vztah nic moc. Maminka byla buddhistka, tatínek přísný evangelík. S heterosexuálem se přece nedá pořádně žít. Chtěli se i rozvést, pak ale byla válka, takže zůstali spolu, jak to tak bývá…“

Osudová hrůza

Válku nakonec rodina Fialova prožila v Česku. Na jejím samém konci se odehrála událost, která navždy změnila hereččin pohled na svět a především na muže. Během osvobozování Prahy se totiž stala společně s maminkou obětí skupiny sovětských vojáků. Dva z nich tehdy mladičkou, ještě ne plnoletou Květu, znásilnili. I když je následně viděla zemřít na popravišti, tento hrůzný zážitek, kvůli kterému mnohokrát myslela na sebevraždu, v ní zanechal nesmazatelnou stopu a stal se jedním z hlavních důvodů její neskrývané nenávisti k heterosexuálním mužům a sexuálnímu aktu. A byl to paradox. Nádherné herečce totiž později muži padali k nohám. Mohla mít, koho chtěla.

Dala mužům šanci

Snažila se svou nenávist překonat a v jedenadvaceti letech se vdala. Brzy zjistila, že to nebyl dobrý nápad. „První muž mě přemlouval k tomu ošklivému procesu, že prý se mi to bude líbit a že si zvyknu. Ale já si nezvykla a rozvedla jsem se,“ vzpomínala paní Květa. O pár let později, konkrétně v roce 1959, se vdala podruhé. Tentokrát už přesně věděla, do čeho jde a celou věc měla dobře promyšlenou, stejně jako její manžel, režisér Pavel Háša.

Šťastné manželství

Ten byl totiž velmi pravděpodobně homosexuál. „S Pavlem jsme měli krásný oduševnělý vztah, byl tolerantní a sex jsme měli jen tenkrát kvůli početí Zuzanky, “ uvedla herečka pro tisk. Díky svobodě a toleranci, kterou si manželé dopřávali, se dá jejich manželství, ač v něčích očích může působit přinejmenším nezvykle, označit za šťastné a spokojené. V roce 1962 se z něj narodila dcera Zuzana. Květě Fialové bylo 32 let. Dnes je herečka babičkou dospělé vnučky věnující se speciální pedagogice. Přes svůj despekt k manželství a vztahům mezi mužem a ženou obecně se tak paní Květě podařilo založit spokojenou rodinu. V roce 2009 žel Pavel Háša zemřel. Už předtím ale deset let trpěl Alzheimerovou chorobou a poslední roky přebýval ve speciálním zařízení.

Pochvalovala si stáří

Květa Fialová i přes svůj žal považovala stáří za nejkrásnější období v životě člověka a smrt pro ni byla pouze další zastávkou na dlouhé cestě vesmírem. Její buddhistické myšlenky a láskyplné projevy ke světu a každičkému živému tvoru jsou všeobecně známé. Dnes herečka žije pravděpodobně napůl v realitě, napůl ve svém snovém světě v Alzeimercentru v Průhonicích. Postihlo ji totiž stejné onemocnění jak jejího manžela. Na návštěvy prý ale působí velmi spokojeně. A snad jen proto, že hrála na jevištích a před kamerou takovou spoustu let, a je pro ni těžké zapomenout na profesní rytmus, má ve svém stavu starost, aby nepromeškala nějaké představení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden