Moje šťastná hvězda

Heřmánek vás uzdraví i zkrášlí

Jakmile ho jednou vysejete, už vám bude růst pořád. Z heřmánku si můžete přípravit odvar, mastičku i nálev pro posílení vlasů a nehtů.


Nádherně voní a také léčí. Heřmánek je v našich končinách dobře znám nejenom jako léčivka, ale také rostlinka udržující ženskou krásu. A aby toho nebylo málo, ještě krásně vypadá a zkrášlí každý záhon.


Jak ho pěstovat?


Heřmánek pravý, pyšnící se bílými lístky a zeleným kalichem, si můžeme vypěstovat od semínka, a to jako jednoletou bylinu, přesto může přečkat zimu ve stadiu přízemní růžice. 


Vyséváme ho do lehké a propustné půdy, do záhonu na přímé sluneční světlo. Vždy ale vyčkejte na to, až teplota nebude klesat pod 13 stupňů Celsia.


Vhodný substrát


Semínka vždy vysejte na povrch substrátu a nezahrnujte je. Heřmánek zaléváme tak, aby byla půda neustále aspoň trochu vlhká.


Bylinka se ovšem dokáže vysemenit i sama a to pomocí odkvetlých květů. Kvete od června až do podzimu.


Z heřmánku si můžete přípravit odvar, mastičku i nálev.

Sušení květů

Ideální je si heřmánkové květy posbírat hned po rozkvětu a nechat je uschnout při teplotě 30 až 40 stupňů Celsia. 

Nikdy při sušení heřmánek neprotřepávejte. K sušení v ideálním případě použijte sušičku.

Léčí ekzémy

Léčivka má protizánětlivé, dezinfekční a protialergické účinky. Je plná léčivých složek, jako jsou flavonoidy, terpeny   nebo hořčiny.

Heřmánek posiluje imunitu, uvolňuje křeče a vyléčí vám vám i zánět spojivek. Taktéž se používá při kožních onemocněních či při rýmě.

Odvar má mnoho způsobů využití

Dá se využívat mnohými způsoby, například jako nálev či odvar, který můžete pít, nebo si do něj můžete namáčet místa postižená například ekzémem nebo popáleninami.

Zároveň vám poslouží i jako povzbuzení pro vaši pleť nebo vlasy a nehty. Stačí si odvarem jednou týdně umýt vlasy, případně ho využít jako lázeň pro nehty. Čistit jím můžete i pleť.

Jednu lžičku sušených květů zalijte 250 ml vroucí vody. Louhujte 15 minut a pak sceďte.

Zázračná mast

Heřmánková mastička vám zjemní pokožku, ale rovněž vyléčí spáleninu nebo drobné ranky.

Dvě hrsti květů nasypejte do 250 g rozpuštěného sádla. Druhý den směs krátce zahřejte, poté propasírujte přes plátýnko a přidejte do ní trochu včelího vosku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden