Můj čas na kafíčko komerční sdělení

Hladina cukru v krvi

Co je to hladina cukru v krvi?

Když mluvíme o „normálním krevním cukru“, nebo „normální hladině“, jedná se o množství glukózy, které se nachází v krvi poté, co jste chvíli nejedli. Celkově je toto množství malé, dalo by se přirovnat k čajové lžičce cukru. Když jíte, většina sacharidů z jídla je trávena a metabolizována a nakonec se objeví v krvi jako glukóza, neboli „krevní cukr“. Glukóza je forma cukru, kterou naše tělo využívá k energii.

Jak vzniká cukrovka?

Jíte-li příliš mnoho sacharidů, jako je cukr nebo komplexní formy (škroby), nebo pokud jíte dlouhodobě příliš mnoho energie a máte nadváhu, je šance ke vzniku vysoké hladiny cukru pravděpodobnější a postupný vývoj inzulinové rezistence může vést až k cukrovce. Existují různé testy, které lze v současné době provádět i doma.

Ideální je však zajít k odborníkovi a dát si posoudit svůj jídelníček certifikovaným výživovým poradcem, který vás také doporučeními navede ke zdravému stravování.

Jak ovlivňuje jídlo hladinu cukru v krvi?

Při konzumaci jídla s obsahem sacharidů se zvyšuje i hladina cukru v krvi. U zdravých lidí je vysoká hladina cukru v krvi, ke které dochází po jídle, řízena uvolňováním inzulinu, který signalizuje buňkám, aby je absorbovaly z krevního řečiště. U diabetiků je tento proces narušen.

Diabet typu 1: Produkce inzulinu je nízká.

Diabet typu 2: Buňky signál ke zpracovávání více cukru ignorují.

Low carb nebo nízkoenergetická dieta může snížit pravděpodobnost vzniku vysoké hladiny cukru v krvi a riziko cukrovky. Pokud je přísně dodržována, může dokonce zvrátit průběh onemocnění, protože vede k významnému úbytku hmotnosti.

Na tomto principu je postavem i výživový plán The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Cukrovka v ČR

V současné době je v ČR přibližně 60 000 diabetiků typu 1 (nejaktuálnější oficiální statistický údaj pro stav roku 2016). Před 100 lety (před objevem inzulinu) přežili diabetici jen čtyři roky po stanovení diagnózy. Nyní mohou žít téměř normální život až do 80, někdy dokonce do 90 let.

Cukrovka typu 2 je v ČR více než 10× častější než cukrovka typu 1 (cca 787 000 nemocných v roce 2016). Slinivka produkuje dostatek inzulinu, ale buňky jsou natolik nabité cukrem (uloženým ve formě glykogenu), že ani tento silný hormon je nedokáže přimět, aby přijímaly a zpracovávaly více. Nakonec se přebytečná glukóza v játrech přeměňuje na tuk, protože většinu tohoto přebytečného cukru nelze uložit. To vede k nadměrnému ukládání tělesného tuku a mnoha dalším problémům souvisejícím s nadváhou a obezitou, které se časem pravděpodobně vyvinou.

Nedávné studie DiRECT, pro který The 1: 1 Diet by Cambridge Weight Plan poskytla produkty, ukazuje, že tento přebytečný tuk také zhoršuje produkci inzulinu ve slinivce.

Diabetik typu 2 tedy má nejen špatně fungující inzulin (nereagující buňky), ale nakonec ho stále méně produkuje, takže vysoká hladina cukru v krvi je postupně se zhoršujícím problémem.

Jak ovlivňuje hladina cukru v krvi spánek?

Vysoká hladina cukru způsobuje poškození tkání po celém těle, včetně očí, ledvin, nervů a cév, a zvyšuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Vede také k nadměrné žízni, nočním výletům na toaletu a narušení spánku.

(zdroj: One2onediet.cz; zdroj obrázků: One2onediet.cz)

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden