Můj čas na kafíčko

Hledala u mě klid a bezpečí

Když se má sestra podruhé provdala za manipulátora, moje neteř si raději zabalila kufry a odstěhovala se ke mně.

Naše rodina se nedá nazvat jinak než jako jeden velký chaos. Máma se třikrát vdala a rozvedla a ze svých krátkých manželství si vysloužila čtyři děti. Nejstarší Jana s Romanem mají společného otce a já s Petrou máme už každá jiného.

Je až děsivé, že si máma vždy vybírala podobné typy mužů, kteří se o své děti příliš nezajímali. Nakonec jsem na tom asi byla nejlépe já nejmladší, protože i když můj táta by rozhodně cenu za nejlepšího otce roku nevyhrál, alespoň trochu se zajímal. Také jsem ráda jezdila za svou babičkou na Moravu, která byla opravdu skvělá.

Neviděli jsme, jak má vypadat zdravý vztah

Není asi žádným překvapením, že ani my děti jsme si do života nenesly zrovna dobré vzorce, jak by měl zdravý a milující vztah vypadat.

Nejlépe je na tom asi Petra, která se sice vdala až ve čtyřiceti, ale povedlo se jí přivést na svět dvě úžasné děti, a i když její manžel pracuje v zahraničí a nemají na sebe tolik času, jak by si přála, je vlastně v rámci mezí spokojená.

Bratr se v pubertě trochu utrhl ze řetězu a potýkal se až do svých sedmadvaceti let se závislostí na drogách, ale nakonec se z toho vyhrabal, už má dnes také manželku a dceru a snaží se o ně v rámci možností co nejlépe postarat.

Rozhodla jsem se, že budu raději sama

Zatímco já jsem se rozhodla, že nebudu mít vážný vztah, protože nechci zažít to, co máma, a mám jen povrchní známosti, moje nejstarší sestra Jana si to „vyžrala“ za nás za všechny. Když si v pětadvaceti brala prvního manžela, celá rodina z toho byla nešťastná.

Od prvního dne, co nám ho představila, bylo vidět, že je to troska, která z ní jen bude tahat peníze. Brzy muselo být ve všem po jeho, a Janu dokonce fyzicky napadal. Sestra si ale nenechala poradit, a dokonce si s tím psychopatem pořídila dvě děti, Amálku a Vojtíka. V tu chvíli nám bylo všem jasné, že jí musíme co nejvíce pomáhat.

Neteř se synovcem jsem si brala na víkendy

Já, Petra i mamka jsme byly Janě velkou oporou a snažily se děti hlídat, když to potřebovala. Jak jsme všichni předpokládali, po pár letech se Janě začal vztah hroutit pod rukama. K psychickému týrání se přidaly dluhy, vyhrožování a facky vystřídaly rány pěstí.

Máma z toho byla nešťastná, a tak Janě nabídla, ať se nastěhuje k ní do domu a zažádá o rozvod. Trvalo to sice pár měsíců, ale sestra si nakonec dala říct. Já tehdy už bydlela v Praze a svou třináctiletou neteř a desetiletého synovce jsem si často brala na víkendy.

Nikdo ale nečekal, že si sestra po rozvodu najde chlapa, který ji donutí úplně odstřihnout svou rodinu. A tak se stalo, že zatímco synovec žil u mojí mamky, neteř se ke mně se souhlasem své matky přestěhovala natrvalo. A já jsem vlastně ráda, že se to stalo.

Z Amálky i Vojtíka, který žil u mé mámy, vyrostli zodpovědní mladí lidé, kteří mají o své budoucnosti jasno. V žádném případě prý nechtějí žít jako jejich matka. Ona a její partner si totiž pořád vyhrožují rozvodem.

Gabriela W., 61let, Praha

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden