Můj čas na kafíčko

Hlídejte si močové cesty!

S létem a koupáním přicházejí nepříjemné infekce. Dávejte si pozor na prochladnutí a pečlivě dbejte i v „polních podmínkách“ na hygienu. Infekce močových cest není příjemný zážitek, a pokud se připojí i zánět ledvin, jde o vážný problém.

Chystáte se na dovolenou a už se těšíte na lenošení u vody? Pozor na zánět močových cest. Není nic výjimečného, minimálně jednou v životě ho dostane každá druhá žena, 15 % dokonce opakovaně. Ohrožuje více ženy než muže, a to hned ze dvou důvodů.Jednak ženy mají kratší močovou trubici, takže při zánětu mají bakterie poměrně  mají vstup do močových cest blízko ke konečníku. Právě odtud se do močové trubice mohou dostat střevní bakterie, které mají na svědomí většinu zánětů. Původcem zánětu může být ovšem také třeba kapavka (gonorrhoea), která se přenáší pohlavním stykem.

Příznaky zánětu

Zánět močové trubice – pocit pálení a bolesti při močení Zánět močového měchýře – tlaku v pánvi, nepříjemný pocit v podbřišku, časté nucení na močení, bolestivé močení, krev v moči

Zánět ledvin – bolest v zádech a boku, vysoká horečka, třes a zimnice, nevolnosti, zvracení   Může přejít v zánět ledvin Většina případů infekce močových cest přichází zespodu.

Bakterie nejdříve napadnou močovou trubici, pak se šíří dále. Příznaky počínající infekce mohou být jen lehce nepříjemné: pálení a řezání při močení, a pokud budete v klidu a teple a budete dodržovat pitný režim, je možné, že infekce sama odezní.Pokud ovšem nepříjemné pocity sílí, je na místě navštívit lékaře. Zánět ledvin si totiž může vyžádat i pobyt v nemocnici s nitrožilní infuzí antibiotik. Infekce v močových cestách v mnoha případech probíhá bez příznaků. Nemocný o ní ani neví a může se o ní dozvědět náhodou až při rozboru moči prováděném z jiného důvodu. Tyto pomnožené bakterie obvykle samy zmizí, ovšem u těhotných žen nebo diabetiků je třeba nasadit léčbu i v této situaci.

Pomohou antibiotika

Pokud jdete k lékaři se zánětem močových cest, připravte se na podrobné dotazování ohledně vašich příznaků i okolností, které mohly ke vzniku infekce přispět. Lékař vám odebere moč, a pokud bude mít podezření na vážnější infekci, může provést také ultrazvuk, cystoskopii, vylučovací urografii a podobně. Pokud se zánět potvrdí, předepíše antibiotika. Specifický postup je pak potřeba zvolit v případě, že se infekce močových cest často opakují. Pak může být nutná dlouhodobá léčba nižšími dávkami antibiotik.

6 rad jak předcházet infekcím

U infekcí močových cest jednoznačně platí, že nejlepší léčbou je prevence. Poradíme vám, jak se chránit: Dbejte na pitný režim Utírejte si intimní partie zepředu dozadu. Předejdete tak přenosu bakterií z oblasti konečníku do močových cest Dbejte na hygienu při sexu Vyhýbejte se dráždivým výrobkům intimní hygieny – deodoranty, výplachy nebo pudry mohou intimní partie podráždit Chraňte oblast pánve před prochladnutím

Užívejte brusinky  

Nač si dát pozor? V období dovolených si hodně žen přiveze infekci z pobytu u moře nebo v bazénu. Často se po koupání zapomínají rychle převléci z mokrých plavek do suchého oblečení, a tak prostydnou. Na koupalištích, kde se prostředí méně dezinfikuje, je pak rizikem i kontakt s bakteriemi, které mohou být ve vodě.

brusinky

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden