Moje chvilka pohody

Hluk: silný stresor, který ohrožuje naše zdraví

Diskotéky, hudební festivaly, muzika v obchodech, do sluchátek, dupající nohy nad hlavou, městský provoz... Někdy ani není před hlukem kam utéct. Klid bychom měli mít alespoň doma. Pokud ho nemáte, měli byste situaci řešit co nejdříve. Hluk nám totiž může přivodit celou řadu zdravotních potíží.

Hluk patří k takzvaným silným stresorům. Poškozuje nám sluch, zvyšuje krevní tlak a hladinu adrenalinu, zrychluje tep a stahuje cévy. Poškozuje ale i naši psychiku. Ta na nadměrný hluk reaguje podrážděností, únavou, agresivitou i depresí.

Zároveň s tím se snižuje naše výkonnost, pozornost, zhoršuje paměť a u mnohých lidí se objeví i úlekové reakce. Velmi škodlivý je hluk, který působí dlouhodobě. Ten může poškodit také srdce.

65 decibelů

Možná jste někdy zaznamenali, jak moc vás dokázal rozhodit hlasitý hovor cizích lidí. I to je přirozená reakce vašeho organismu na hluk, protože hlasitý hovor může snadno překonat 65 decibelů, což je hladina hluku, který právě při dlouhodobém působení pro nás znamená vážné zdravotní potíže.

Sluchátka pryč!

Přes všechna nebezpečí, která hluk představuje, jde o problém, který stále podceňujeme. Bohužel hygienické normy týkající se zvuku jsou poměrně benevolentní. Pro kvalitní spánek by bylo potřeba ideálně 30 decibelů, zákonná norma je ale 45 decibelů.

Pokud vás tedy sousedé ruší, zkuste alespoň pomocí koberců, závěsů, případně různých izolací hluk v místnosti snížit. Nejdůležitější ale je omezit hluk jdoucí přímo do ucha ze sluchátek! My dospělí to dokážeme sami, ale děti ne.

Takže, dokud vás ještě poslouchají, pořiďte jim speciální dětská sluchátka s omezenou možností hlasitosti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden