Můj čas na kafíčko

Hodný a zlý cholesterol

Nemoci oběhové soustavy jsou nejčastější příčinou úmrtí. Přitom mnohdy stačí upravit jídelníček, víc se hýbat, a snížení hladiny cholesterolu na sebe nenechá dlouho čekat.

Předznamená infarkt

Vysoká hladina cholesterolu patří mezi časté příčiny vzniku kardiovaskulárních chorob, které mnohdy završuje infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Nejvíc ohroženi jsou kuřáci, obézní lidé, milovníci alkoholu a starší lidé.

Který je který?

Cholesterol pomáhá v těle zpracovávat tuky a je účinný při stavbě buněčných membrán a při tvorbě hormonů. Existují dva druhy cholesterolu – HDL alias hodný a LDL čili zlý.  První pomáhá vracet nadbytek cholesterolu z krve do jater, druhý může vést k cévním obtížím.

Poměr HDL k LDL by neměl být menší než 1 : 3. Problémy s cholesterolem vznikají, když je ho v krvi příliš mnoho. U dospělého by se měla jeho hladina pohybovat do hodnoty 5,00 mmol/l (milimolů na litr).

Čeho se raději vzdát?

Máte-li cholesterol vyšší, omezte příjem tučných jídel, sladkostí a alkoholu. Naopak konzumujte více ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, ryby a nenasycené tuky. Skvělé je k tomu užívat navíc přírodní preparáty na bázi monakolinu z červené rýže a zeleného čaje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden