Můj čas na kafíčko

Holit se, nebo neholit?

Móda vyholených klínů a podpaždí je na ústupu, ale u nás je hladká kůže stále trendy. Ovšem lékařům se holení moc nezamlouvá. Chlupy totiž zdraví prospívají. Jak?   Cibulky vlasů a chlupů (folikuly) mají kolem sebe spoustu krevních cév, nervů a tukových buněk.

Navíc obsahují velké množství kmenových buněk. Takže když například v místech s bohatým ochlupením dojde k poranění, rána se zahojí mnohem rychleji než v místech, kde žádné chloupky nejsou.

Chlupy i vlasy nás chrání

Platí to i o bujné kštici vlasů, která chrání kůži nejen před sluncem, ale také chrání hlavu, a pokud už dojde k jejímu poranění, urychluje hojení.Chlupy v podpaží a tříslech zase brání tření kůže o sebe. To může být nepříjemné obzvlášť v létě a při sportu, nebo u obézních lidí. Chlupy tření zmírňují a usnadňují klouzavý pohyb. I velmi jemné ochlupení v těchto místech poskytuje jakýsi nárazník pro kůži, a tak brání opruzeninám.

shutterstock_598952285

Někdy je nutné léčení

Podle lékařů má móda vyholených intimních partií navíc vliv i na to, že se dnes více šíří sexuálně přenosné molusky. V oblasti třísel je velmi mnoho folikul, a protože se tato oblast hodně potí, hrozí větší riziko zanícení vlasových cibulek, stejně tak zkracováním chloupků, které pak zarůstají do kůže.

Zápach proti hygieně

Nejčastější argument odpůrců zachování přirozeného ochlupení v podpaží a rozkroku bývá výtka, že zarostlá místa zapáchají víc než ta vyholená. Podle lékařů jsou ale zdrojem zápachu bakterie, které začnou rozkládat organické látky vylučované kůží a potem. Hlavní roli tedy hraje hygiena a ne délka sestřihu chloupků. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden