Moje šťastná hvězda

Horečku vyléčíte přírodní cestou

Máme-li horečku, znamená to, že naše tělo bojuje s viry či bakteriemi. Někdy je teplota ale tak vysoká, že je zapotřebí ji okamžitě snížit. Jak toho docílíte zcela přírodní cestou?

Obvykle platí zásada, že naměříme-li teplotu do třiceti osmi stupňů Celsia, nesnižujeme ji. Znamená to, že náš organismus aktivoval obranný systém a bojuje proti bakteriím a virům.

Trvá-li však teplota déle než čtyřicet osm hodin, nebo se zvýší nad třicet osm a půl stupně, je třeba zasáhnout. Nemusíte ovšem hned sahat po běžných lécích, můžete využít i čistě přírodní produkty, které vám pomohou stejně, a mnohdy ještě rychleji a účinněji.

Začněte s bylinkovým čajem

Jakmile horečka začne stoupat, připravte si čaj ze dvou čajových lžiček sušeného černého bezu nebo lípy srdčité. Byliny zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte pět až sedm minut louhovat.

Pak přeceďte, čaj ihned po douškách vypijte. Následně byste se měli začít potit a horečka by měla ustoupit. Další hrnek čaje vypijte těsně před spaním. V případě potřeby opakujte i druhý den.

Doplňte vitamin C

Ideálně tím, že si připravíte odvar, nebo ještě lépe macerát z plodů šípku. Šípek nahrubo rozmixujte nebo rozdrťte v hmoždíři a dvě lžičky drti ponořte do 2 dcl vlažné vody, nejlépe na celou noc. Než macerát vypijete, přeceďte ho přes jemné plátýnko.

Šípkový macerát můžete užívat klidně i jako prevenci. V případě, že máte horečku, by měl šípek zapůsobit jako posilovač imunity a měl by tak v těle urychlit proces boje s viry či bakteriemi.

Udělejte si tinkturu z echinacey

Do litru kvalitní pálenky či vodky přidejte 150 g čerstvého nasekaného kořene a okvětní lístky třapatky nachové nebo, v případě že bylinu uchováváte v mrazničce nebo ji máte usušenou, použijte 300 g.

Láhev s bylinou naloženou v alkoholu utěsněte a nechte macerovat tři až čtyři týdny. Pak sceďte. Hotovou tinkturu uchovávejte v lednici nebo na jiném chladném místě. V případě potřeby dávkujte dvacet až třicet kapek do jedné sklenice vody.

Vyzkoušejte obklad z octa

V misce smíchejte teplou vodu s octem v poměru 3 : 1. Namočte do ní kapesník a přiložte si ho na čelo. Nechte působit deset minut. Opakujte každou hodinu, dokud teplota neklesne.

Obklad z citronu

Nakrájejte jeden velký vychlazený citron na kolečka a jednotlivé plátky nalepte na obě chodidla. Aby citron na chodidlech vydržel, navlékněte si bavlněné ponožky a odpočívejte. Citrus by měl tělesnou teplotu zhruba do hodiny snížit. Pokud ne, postup můžete opakovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden