Můj kousek štěstí

Horká hruška ochrání váš žlučník

Tyto chutné a sladké plody jsou dobrou léčivkou. Hruška je mocný homeopatický lék na celou řadu zdravotních neduhů. Jedna hruška má stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy.

Obsahuje vlákninu a je plná rostlinných antioxidantů.  Hrušky se používaly na poruchy zažívání, žaludeční křeče a snižování horečky. I v současné době bylináři doporučují odvar z hrušek při všech chorobách spojených s vyššími teplotami či zimnicí. A stejně dobrým lékem je i šťáva. Zpevňuje stěny cév, působí močopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku se podává šťáva jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti.

Raději ji upečte

V období vánočního hodování je hruška dobrou prevencí proti žlučníkovému záchvatu. Strava bohatá na toto ovoce pomáhá hubnout, snižuje krevní cukr a cholesterol. Naši předkové však kladli velký důraz na to, jak hrušky jíst. Plody musely být dokonale zralé, protože jinak mohou působit plynatost a zácpu. A pokud nebyly dokonale zralé, jedli je raději pečené. Zralost plodu zjistíte lehkým stisknutím konce hrušky u stopky. Zde by na omak měla být hruška měkká. A abyste měli jistotu, raději ji také upečte. Je to jednoduché. Stačí vám zralá střední hruška, lžička javorového sirupu, 1,5 lžíce vody, lžíce rozinek, špetka mletého hřebíčku a špetka muškátového oříšku. Troubu předehřejete na 190 stupňů. V misce smícháte sirup, vodu a koření a do tekutiny dáte na dvacet minut máčet rozinky. Hrušku omyjete a vykrojíte jádřinec. Rozinky vyjmete a dáte do vydlabaného středu hrušky. Povrch hrušky postříkáte javorovým roztokem. Pečete ve skleněné pečicí míse volně zakryté alobalem doměkka.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden