Kohout na víně

Suroviny:


  • 5 lžic olivového oleje

  • 200 g slaniny

  • 1 kohout naporcovaný

  • 100 ml koňaku

  • sůl a pepř

  • 2 bobkové listy

  • ½ lžičky tymiánu

  • 4 bílé cibule

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 500 ml domácího kuřecího vývaru

  • 750 ml červeného vína

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžíce rajského protlaku

  • 400 g malých žampionů


Postup:

V litinovém kastrolu rozehřejeme polovinu oleje a opékáme 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndáme děrovanou lžící a odložíme na talíř. Vypečený tuk necháme v hrnci, rozehřejeme ho a po částech opékáme kohouta. Přidáme koňak či armagnac, přivedeme k varu, aby se odpařil alkohol.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kohouta osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián a kolem masa rozložíme cibuli a chvíli podusíme na plotně. Pak maso poprášíme moukou, otočíme ho ke dnu a dusíme pár minut. Přilijeme vývar a třetinu vína, přiklopíme a dáme do trouby.

Za 20–30 minut maso obrátíme, přidáme opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijeme další dávkou vína. Troubu ztlumíme na 170 °C a necháme zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijeme další víno, aby byl kohout skoro ponořený.

Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndáme z pekáče maso a na plotně tekutinu svaříme. Na posledních pár minut přidáme houby. Podáváme s opečenými bramborami.



  • 4 – 6 porcí

  • středně náročné

  • nad 2 hod


TIP:

Při přípravě pokrmu doporučujeme nešetřit na víně ani koňaku.

reklama
reklama

Komentáře