Hovězí pečeně na smetaně

Příprava: 120 minut, Náročnost: 2, Cena: 48 Kč

Udělá blaho vašemu žaludku a nejlépe s knedlíkem a brusinkami.

Suroviny na 4 porce:


  • 750 g zadního hovězího masa nebo válečku

  • 150 g špeku

  • 1 lžíce oleje

  • 2 cibule

  • 300 g mrkve nakrájené na kolečka

  • 200 g celeru nakrájeného na kostičky

  • 100 g petržele nakrájené na kolečka

  • 10 kuliček nového koření

  • 5 bobkových listů

  • šťáva z ½ citronu

  • 1 lžička soli

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • podle chuti brusinky


Postup:

  1. Maso očistíme a osušíme. Z poloviny špeku nakrájíme špalíčky o hraně asi 1 cm. Vetkneme je z obou stran po vlákně do masa. Maso ovážeme potravinovým provázkem a na oleji ze všech stran orestujeme, aby se zatáhlo.

  2. Vyjmeme jej na talíř. Zbylý špek nakrájíme na malé kostičky, vložíme do tuku po restování masa a vypečeme jej. Přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a osmahneme do zlatohněda.

  3. Vložíme zpět maso, podlijeme asi do dvou třetin vodou, přidáme koření, citronovou šťávu a sůl. Přiklopíme poklicí a v troubě vyhřáté na 180 °C dusíme do měkka asi 1 a ½ hodiny.

  4. Maso vyjmeme z omáčky na talíř a přikryjeme jej alobalem.  Odstraníme koření a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Vlijeme smetanu a necháme přejít varem.

  5. Podle chuti dosolíme, přisladíme či přidáme pár kapek citronové šťávy.  Z masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden