Hovězí srdce na víně a mrkvi

 Potřebujete:

600 g hovězího srdce, 100 g slaniny, 2 lžíce másla, 1 lžíci oleje, 250 ml červeného suchého vína, 4 stroužky česneku, 2 naložené papriky, beraní rohy, sůl, mletý pepř, 250 ml vývaru, 2 větší cibule, 10 ks baby karotky, petrželovou nať, čerstvý tymián, bobkový list, hladkou mouku na zaprášení, lístky meduňky na ozdobu

Postup:


  1. Hovězí srdce omyjte, očistěte od blan a žilek a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte do kastrolu a pomalu škvařte do zesklovatění.

  2. Přidejte máslo a olej, a když máslo přestane pěnit, opečte na něm plátky srdce z obou stran, podlijte polovinou vína a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen a pod pokličkou duste. Během dušení podlévejte vínem podle potřeby.

  3. Asi po 20 minutách přidejte tymián, bobkový list, petrželku, pepř a česnek utřený se solí.

  4. Když je maso téměř měkké, nechte šťávu vysmahnout, přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli, na špalíky nakrájené mrkve a beraní rohy. Chvíli osmahněte, pak lehce zaprašte moukou a podlijte vývarem. Dle chuti dosolte a duste, dokud nebude zelenina měkká. Podávejte s opečenými kolečky brambor nebo bramborovou kaší a ozdobte meduňkou. .

reklama
reklama