Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Tradiční dobrota, bez které se nedělní oběd neobejde!

Suroviny na 4 porce:
● 1 kg hovězích kostí
● 200 g mrkve
● 200 g petržele
● 200 g celeru
● 200 g pórku
● 10 kuliček pepře
● 10 g soli
● 5 kuliček nového koření
● 2 bobkové listy
● 2,5 l vody
● domácí nudle
● petržel nebo pažitka

Na játrové knedlíčky:
● 100 g hovězích jater
● sůl
● 6 str. česneku
● 10 g koňaku
● 40 g strouhanky

Zelenina do polévky:
● 80 g mrkve
● 80 g celeru
● 80 g cukety

Postup: Kosti dáme do trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut. Pak je vložíme do kastrolu se studenou vodou, osolíme a přidáme zeleninu. Zavaříme a stahujeme pěnu. Pak přidáme koření. Stáhneme teplotu, aby se vývar vařil jen pozvolna. Vaříme dalších 5–6 hodin. Scedíme přes cedník. Necháme půl hodiny odstát a podle potřeby stáhneme z polévky přebytečný tuk. Podle potřeby dosolíme.

Mrkev, celer a cuketu nakrájíme na kostičky. Uvaříme zvlášť ve slané vodě. Játra umeleme najemno a přidáme všechny ostatní suroviny. Necháme odstát a ze směsi tvarujeme knedlíčky. Uvaříme ve slané vodě, ne ve vývaru, aby se nezakalil. Stejně tak zvlášť ve slané vodě uvaříme domácí nudle. Do hovězího vývaru vložíme knedlíčky, kořenovou zeleninu a domácí nudle. Nakonec dochutíme nasekanou petrželí či pažitkou.

reklama

Komentáře

reklama