Hovězí žebra s chilli

Suroviny:


  • 1,75 kg hovězích žeber

  • 4 stroužky česneku

  • 4 větvičky čerstvého tymiánu

  • 2 lžíce olivového oleje

  • mořská sůl

  • mletý pepř

  • 1 velká cibule

  • 1 mrkev

  • 40 g celeru

  • 4 rajče

  • 500 ml suchého červeného vína

  • 900 ml hovězího vývaru

  • 1 lžíce medu

  • 1 červená chilli paprička

  • 30 g másla


Postup:

Nakrájíme česnek na plátky, přidáme tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložíme hovězí žebra a dáme do ledničky na několik hodin odležet.

Předehřejeme troubu na 110 stupňů. Žebra vyjmeme z marinády a obereme z nich česnek a tymián (při smažení bychom je spálili, ale nevyhazujeme je). V hlubší pánvi pozvolna opečeme žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložíme do pekáče.

Nakrájíme cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujeme, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidáme nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem.

Vše krátce povaříme a potom omáčkou zalijeme žebra v pekáči. Přikryjeme poklicí nebo hliníkovou fólií. Zakrytý pekáč dáme do předehřáté trouby a necháme zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.

Upečená žebra vyjmeme z pekáče a šťávu přecedíme přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujeme (protlačíme přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidáme med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijeme omáčkou žebra a můžeme jíst.



  • 2 porce

  • středně náročné

  • do 2 hod + marinování


TIP: 

Vzhledem k dlouhé době pečení se vyplatí uvedená množství zněkolikanásobit a upéct si větší zásobu. Jednotlivé porce můžeme snadno zamrazit a v případě hladu rychle rozmrazit v mikrovlnce.

reklama

Komentáře

reklama