Můj čas na kafíčko

Hrady a zámky - Česko

Pokud máte o víkendu chuť vyrazit na výlet, může to být i na některý z českých hradů či zámků. Na mnoha z nich totiž probíhá i speciální podzimní program.

Zámek Lednice

Pokud si budete chtít v tomto ročním období prohlédnout zámek v Lednici, mějte na paměti, že se do něj dostanete pouze o víkendech. Přístupný je I. okruh a také skleník. V rámci okruhu uvidíte třeba lovecký sál, dobovou koupelnu, rytířský nebo taneční sál.

Zajímavý je i zmiňovaný, 93 m dlouhý skleník, v němž se pokocháte spoustou zajímavých rostlin, z nichž některé jsou v květu. Pokud na výlet vezmete vnoučata, zkuste s nimi tzv. Luštící hledačku, kterou si vyzvednete v infocentru Lednice. Jedná se o procházku areálem v kombinaci s hádankami a luštěním, přičemž trasa má asi 2,5 km.

Hrad Loket

Na návštěvu hradu Loket nemusíte čekat na víkend, otevřeno tu je denně od 9 do 16 hodin. Ideálním časem pro návštěvu je ale 26. listopad, kdy se tu koná vernisáž výstavy Krušnohorské Vánoce.

Ta představí nově zrekonstruované lidové mobiliáře, které budou instalovány jako lidová světnice v době vánoční. Vernisáž proběhne od 16.30 do 20.00 hodin. Doplňovat ji navíc budou vánoční dílny, které jsou určené nejen dětem, ale také dospělým.

Můžete si tady tak pod vedením instruktorů ozdobit perníček nebo vyrobit ozdůbku domů. Vše doplní vánoční koncert na nádvoří hradu. Všechny uvedené aktivity jsou navíc zcela zdarma, což je v dnešní době také nezanedbatelné.

Zámek Valtice

Krásný zámek Valtice navštivte ideálně 19. listopadu. Od 16 hodin bude totiž tamní zámecká kaple patřit adventnímu koncertu, během kterého vystoupí Collegium Alouisi s programem staré hudby. Vstupenky v ceně 100 Kč se dají koupit i na místě.

Během listopadu je také možné si prohlédnout samotný zámek v rámci hlavního reprezentačního okruhu. Přístupný veřejnosti je od úterý až do neděle od 10 do 14 hodin. Během prosince je pak uzavřen. Do poloviny prosince je ale otevřen Knížecí byt, a to od středy do neděle od 10 do 16 hodin.

Zámek Třeboň

Nudit se rozhodně nebudete ani během návštěvy zámku v Třeboni. Od 24. listopadu se tu koná akce Schwarzenberské Vánoce, která přinese možnost prohlídek vánočně vyzdobených interiérů, ale také mnoho dalšího.

Konat se tu budou hned tři adventní koncerty (první 25. 11. od 18 hod.), divadla nejen pro děti (9. 12.) a také prodejní vánoční výstava, a to od 26. listopadu do 3. prosince. Atraktivní také je možnost kostýmovaných prohlídek s knížecí rodinou, a sice ve dnech 17.–18. prosince.

Prohlídky zámku jsou možné již od 170 Kč za vstup pro dospělého. Děti od 6 do 18 let platí 70 Kč. Standardní prohlídky probíhají od čtvrtka do neděle, vždy v časech 10, 12 a 14 hodin.

Hrádek u Nechanic

Bohatý podzimní program na vás čeká také na Hrádku u Nechanic, a to od 26. listopadu do 11. prosince. Ve vánočně vyzdobených interiérech vás místní seznámí s historií Vánoc, jejich zvyky a tradicemi.

Dozvíte se, jaké se dávaly na stromeček první ozdoby, co se podávalo ke štědrovečerní večeři a další zajímavosti. Čekají vás také zajímavé koncerty: 26. listopadu dechové trio, 3. prosince flétnový soubor a 10. prosince vystoupení s pianem a saxofonem.

Pokud máte zájem o prohlídku samotného Hrádku, pak je ve dnech 28. 11. – 2. 2. a 5.–9. 12. otevřen pro veřejnost jeden okruh, a to od 14 hodin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden