Moje šťastná hvězda

Hrdost asi přivede Zawadskou brzy na mizinu!

Bude si stále trvat na svém?

Díky unikátní barvě hlasu byla VALÉRIE ZAWADSKÁ (57) dlouho nejvytíženější dabingovou herečkou. Dnes se jí nabídky na dabing zpravidla vyhýbají. Nejen proto dává najevo, že práce by uvítala víc. Přitom ale překvapivě přiznala, že příležitosti v seriálech odmítá.

Pryč jsou doby, kdy jejím hlasem mluvila nějaká postava téměř v každém zahraničním filmu i seriálu. Pryč jsou doby, kdy sama šla ze seriálu do seriálu, navíc se objevovala v reklamách. Zawadská už nějakou dobu nepatří mezi ty žádané herečky, pro které se nějaká role vždycky najde.

Poté, co se odvážila ozvat proti nově nastaveným platovým podmínkám dabingových studií, dostala nálepku potížistky a s tím asi souvisel i celkový úbytek pracovních příležitostí. Herečku to zcela jistě trápí, protože při každé příležitosti nezapomíná zmínit, že od té doby se dabingoví režiséři tváří, že zapomněli, že nějaká Zawadská existuje.

Jenže i přesto, že se dostala do pozice, kdy by snad každá jiná herečka byla vděčná za téměř jakoukoli nabídku, Valérie se raději drží svých principů a hodnot a mnohé z nich odmítá. Ve výsledku je tedy sama proti sobě.

Má svou cenu

Například nechtěla účinkovat v populárním seriálu Ohnivý kuře. Ano, opravdu. Ta Zawadská, která by prý práce uvítala víc, kvůli svým zásadám odmítla příležitost od televize Prima. Důvodem podle všeho byly, jak jinak, peníze.

Nabídka prý byla tak mizerná, že herečku téměř urazila. „Nejsem studentka konzervatoře,“ zněla její reakce na výši honoráře za natáčecí den. A nezůstalo jen u toho. Do produkce seriálu se prý znechuceně navezla s tím, že je otřesné, že si vůbec dovolí takovou nabídku herečce jejího formátu předložit.

„Mám 33 let praxe,“ upozorňuje a dává najevo, že zkrátka má svou cenu a za mizerné peníze pracovat nebude. „I stěhovák má nějaký ceník, tak proč by herci nemohli mít taky svůj ceník,“ rozčiluje se a podotýká, že i ona musí platit složenky.

Ustoupila?

Složenky se ale neptají. Ty jednoduše musí být zaplacené. A jak se zdá, jen divadlem, které je teď její hlavní činností, Valérie nejspíš nevydělává dost, aby to dlouhodobě stačilo. Snad proto nakonec, tentokrát už bez stížností na finance, přece jen přijala nabídku na menší roli řidičky kamionu v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Není jasné, zda jí televize Nova nabídla o tolik vyšší honorář, že to Valérii přišlo dostatečné, nebo jestli věří, že v Ordinaci její postava, která má už za sebou několik natáčecích dní, vydrží déle, než by tomu bylo v Ohnivým kuřeti, a proto se roli z hlediska výdělku vyplatilo přijmout. Každopádně přiznává, že k divadlu, které je pro ni prý hodně náročné, je to příjemná změna. Aby taky ne. S divadlem musí cestovat po republice, seriál se natáčí zpravidla na jednom místě.

Na divadlo nedá dopustit. Uživí se jím ale jen těžko.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden