Moje šťastná hvězda

Hřejivá polévka s cizrnou

Když je venku špatné počasí, není nic lepšího než talíř horké a husté polévky, která voní zajímavým kořením a nabízí spoustu různých struktur a chutí.


Ingredience:


1 cibule


2 mrkve


½ malého celeru


4 střední brambory


½ malé brokolice


2 lžíce másla


2 lžičky mleté kurkumy


1 lžičku mletého koriandru


1 lžičku mletého římského kmínu 


1 litr vody


sůl, pepř


plechovka loupaných rajčat 


plechovka slité cizrny


hrst hladkolisté petržele


chilli podle chuti


Postup:


Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky. Na másle osmahněte cibuli do sklovata.Přisypejte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní.


Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla získat krásnou zlatavou barvu.


Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut. Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici.


Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.


Tip redakce


Ihned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostrá jídla, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden