Příprava: 40 minut, Náročnost: 2, Cena: 10 Kč
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib.
Suroviny:
- 400 g houby
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 200 ml šlehačky
- 100 ml zakysané smetana
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- petrželka nebo pažitka
- pepř
- sůl
Postup
- Cibule nasekáme nadrobno a na rozpuštěném másle ji necháme zesklovatět.
- Očištěné houby nakrájíme asi na 3 mm plátky a přidáme je k cibuli a zhruba 10 minut je za stálého míchání dusíme.
- Pak přidáme sladkou smetanu, okořeníme a opět za stálého míchání dusíme dalších 5 minut. Pak vmícháme zakysanou smetanu a přivedeme k varu.
- Můžeme podávat s noky či knedlíky. Omáčku servírujeme dozdobenou čerstvě nasekanou petrželkou či pažitkou..