Moje šťastná hvězda

Hrozí Janžurové vyhazov z divadla?

Poradí si s konkurencí mladších?

Herecké soubory Národního divadla se v posledních měsících otřásají v základech. IVA JANŽUROVÁ (75), která ve Stavovském divadle exceluje v Audienci u královny, výpověď zatím nedostala. Vzhledem k plánům vedení činohry je to ale možná jen otázka času.

Do zlaté kapličky přišla za poměrně dramatických okolností dva roky před revolucí z vinohradského divadla. Ačkoli za sebou měla v té době už 25 let herecké praxe, vzpomíná, že nějakou dobu měla problém přizpůsobit se stylu herectví, který byl v Národním zavedený, a tomu, že někteří herci se cítili důležitější než ostatní.

„Trvalo mi několik let, než jsem tam začala být úplně ve své kůži,“ přiznává zpětně. Nenechala se odradit a mimo jiné díky poctivému přístupu ke každé své roli už mnoho let patří mezi hlavní herecké osobnosti na české scéně.

Momentálně svým uměním ohromuje v úspěšné hře Audience u královny. Jenže zatímco ona je pro diváky zárukou nejvyšší herecké úrovně, sama Janžurová nemá, co se týká její pozice v Národním, jistotu skoro žádnou.

Chtějí mladší

Otazník, který nad dalším angažmá držitelky prestižní Thálie v Národním divadle visí, je výsledkem nekompromisní čistky, kterou před několika měsíci spustil umělecký ředitel činohry DANIEL ŠPINAR (36).

Ten se od začátku svého působení netají tím, že jeho plánem je činohru co nejvíc omladit. A řada herců, kteří byli jejími členy dlouhodobě, se kvůli němu už poroučela. Janžurová sice mezi jeho adepty na ukončení spolupráce dosud nebyla, jenže vzhledem k důvodům, které ho k omlazování činohry dovedly, i k tomu, jakých jiných osobností se klidně zbavil, nebude vlastně žádné překvapení, když v novém repertoáru přestane být časem místo i pro Ivu.

Udrží tempo?

Špinar dal sice najevo, že k představitelce královny Alžběty chová osobně sympatie, a nejspíš právě proto si zatím nedovolil ji na svoji černou listinu připsat. Jenže vzhledem k pokročilému věku herečky a jejímu zdravotnímu stavu může od ní jen těžko čekat výkony v moderních pohybově náročných hrách, na které chce do divadla přilákat nové, mladé publikum.

Janžurová, která je zvyklá na svůj styl herectví, se ani nijak netají tím, že nejlíp se jí hraje s herci věkově bližšími. Nové mladé umělce raději jen potkává. „Je tam několik velkých talentů,“ říká Iva s tím, že způsob hraní některých z nich jí přijde obdivuhodný.

O vlastním zapojení mezi ně ale podle všeho neuvažuje. Nicméně alespoň prozatím herečka v Národním, a tedy i Audience u královny na programu činohry, zůstává.

Bude-li zvládat své závazky vůči divadlu, neměla by se o místo obávat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden