Můj kousek štěstí

Hugo Haas - Bouřlivák s křehkou duší

Můj kousek štěstí

Jeho osud jako by předznamenala tragická postava doktora Galéna v Čapkově Bílé nemoci. Kvůli židovskému původu dostal v roce 1939 z Národního divadla výpověď a málem přišel o život. Z obdivované hvězdy se rázem stal doživotním uprchlíkem.

Narodil se v Brně mamince Olze, původem z Ruska a otci Zikmundovi, který přišel do města koncem 19. století.  Oba byli Židé a navzdory tehdejším zvykům se snažili sžít s českým prostředím. Otec vlastnil obchod s obuví a dbal, aby vedle německého poutače visel nápis i v češtině.

Oba jeho synové vychodili německou základní školu, ale reálné gymnázium absolvovali české. Rodiče si přáli, aby jejich děti mluvily oběma jazyky. Hugo (†67) pak se starším bratrem Pavlem (†45) začal studovat operní zpěv na brněnské konzervatoři. Fonetiku je vyučoval Leoš Janáček (†74).

Ten pak Hugovi doporučil, aby se spíše zaměřil na herectví. Z Pavla se naopak stal

Zbývá vám 85% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden