Moje sladké tajemství

Hurá na cesty! Jde to i bez nevolnosti

Bojíte se letos odjet na dovolenou, protože se vám při cestě vždycky dělá špatně a je pro vás doslova utrpením? Máme pro vás šikovné rady, jak vaši nevolnost zvládnout.

Nevolnost při cestování neboli kinetóza postihuje asi pět 5 lidí. Kromě nevolnosti a nucení na zvracení se může objevit i závrať, vyčerpanost nebo ospalost. Nejčastěji se objevuje u dětí ve věku 2 – 12 let, u žen v období menstruace či těhotenství a u osob trpících migrénami. Při turbulencích letadla nebo při plavbě na mívá kinetózu většina pasažérů.

Pomozte si léky

Před cestou neváhejte s užitím přípravků potlačujících zvracení a závrať. Ty se liší dobou a nástupem účinku a mezi ty nejznámější patří Kinedryl. Podává se hodinu před cestou, ale pokud trvá déle, opakuje se podání léku každé 2-3 hodiny. Dále je možno použít speciální žvýkačky pro dospělé a děti od 15 let. Žvýkačka se žvýká asi 15 – 30 minut před začátkem cesty přibližně 10 minut a potom se vyplivne.

Zkuste zázvor

Lidem s cestovní nevolností doporučují lékaři i přípravky s výtažky z kořene zázvoru. Mezi ně patří doplněk stravy, který se vyrábí pod názvem „Autíčka pro pohodové cestování“. Podávají se 30 – 60 minut před cestou. Při déletrvající cestě je možné podat další tabletu. Pokud často cestujete a trpíte nevolností a zvracením, může vám lékař předepsat lék ke zvládnutí těchto obtíží.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden