Můj čas na kafíčko

Hurghada, egyptský ráj slunce a relaxu

Jde o jednu z nejznámějších lokalit u Rudého moře a turisté se sem rádi vracejí, i když u nás zuří krutá zima. Exotické hotely mají luxusní bazény a bohaté švédské stoly. Pak už jen lehnout si na pláž… Vrátíte se i vy odtud domů opálení a o pár kilo těžší? To bychom ovšem Hurghadu hrubě zkreslili.

Lenošit je samozřejmě možno, ale Hurghada nabízí řadu aktivit. Velkou výhodou je to, že má letiště a po příletu vás bus zaveze za několik minut do hotelu. Nemusíte být ani sportovci, abyste absolvovali šnorchlování za korály, tenhle barevný podmořský zážitek zvládne každý. Když se vydáte do ulic, stojí určitě za vidění přístavní marína s jachtami a stará čtvrť Dahar s bazarem, kde si v krámcích můžete koupit za slušnou cenu zlato, koření a různé suvenýry. Jsou tu ale i vymoženosti čistě euroamerické, takže kdo se neobejde bez McDonalda a KFC, najde ho i v Hurghadě. Zajímavá je moderní křesťanská (koptská) katedrála sv. Šenúdy.

Voda nejen v moři

Zdatnější turista může doplavat na ostrůvek Giftun, je to asi kilometr proti plážím a po cestě jsou mělčiny, kde si lze odpočinout. Pěkný zážitek poskytne místní „vodní ZOO“ Hurghada Grand Aquarium, kde vám předvedou rozpustilou defíní drezúru, ale také skutečné megaakvárium s podmořským životem Rudého moře. Pro milovníky vodních atrakcí má Hurghada hned dva velké aqvaparky, starší a klidnější Titanic Aquapark a nový, větší Jungle Aquapark s 21 bazény a 35 tobogány. A pokud by vás mrzelo, že snad z Egypta odjedete bez fotek pyramid, i tohle místní vyřešili: Stačí navštívit zdejší Mini Egypt Park a vyfotit se před zmenšenou kopií Sfingy či pyramidy Ramesse II.

Jungle Aquapark

Vyrazte na výlet!

Velice akční jsou výlety do pouště na terénních buggynách. Kdo touží po poznání, může vyrazit na skupinové výlety, např. do starých smaragdových dolů, kde se drahokamy těžily už za Kleopatry. Vidět tu lze tajemně osvětlený podzemní sál i zbytky staveb z římského období. Bájný Nil od Hurghady není daleko (150 km), a nemusíte být dobrodruzi, abyste absolvovali výlety za úchvatnými staroegyptskými chrámy v Luxoru. Kdo by si nechal ujít kamennou svatyni královny Hatšepsut či tajemnou obří sochu mocného faraóna Ramesse II.? Domluvit si lze i plavbu po Nilu v libovolném úseku za dalšími památkami do Edfu, a zažít tak i pocit cestovatele z detektivky od lady Agathy.

Kamenná svatyně královny Hatšepsut.

Nejlepší egyptské dobroty

V hotelu je výběr nepřeberný a dominuje samozřejmě mezinárodní kuchyně, ale v těch lepších nabídnou i typická arabská jídla, o kterých toho ovšem našinec mnoho neví. Která to jsou? Pita chléb (aejš) plněný například pastou z hnědé fazole (fúl), bílým sýrem, lilkem nebo s táméjou (karbanátky z fazolky). Dále můžete dostat kebdu (játra s paprikou a česnekem) nebo šavermu (obdoba kebabu). Dalším oblíbeným jídlem je košari (těstoviny míchané s čočkou, cizrnou, smaženou cibulkou a zalité rajčatovou omáčkou). Místní cukrovinky (basbúsa, baklawa, kunáfa) jsou supersladké, často zalité cukrovou zálivkou. Cukr, který se tu produkuje a používá, je z cukrové třtiny. Nabízí se také třtinová melasa, označovaná jako černý med, nebo i nám známá halawa (pasta ze sezamového semínka). Oblíbeným nápojem Egypťanů je  silně slazený černý čaj (šej). Pije se tu i jemně mletá káva (ahwa) podávaná v malých šálcích ochucená kardamonem, samozřejmě také velmi sladká.

Oblíbeným jídlem je košari.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden